Sport

Zwemlessen voor ieder kind, toegankelijk voor alle inkomens

“De keuze om je kind wel of niet te leren zwemmen mag nooit afhankelijk zijn van een ontoereikende portemonnee, omdat financiële keuzes van vandaag vechten om voorrang op zwemveiligheid morgen.”, aldus wethouder Eva Boswinkel. Daarom kunnen gezinnen in Zutphen en Warnsveld die onder de 130% van de bijstandsnorm leven vanaf 1 januari 2024 naast de kosten voor zwemdiploma A ook de kosten voor zwemdiploma B vergoed krijgen.

Zeker 1.500 Zutphense gezinnen leven met financiële stress. Eva Boswinkel: “Daarom zijn we bezig met een lokale aanpak bestaanszekerheid”. De wethouder somt op: “ We hebben lokale tak van Stichting Urgente Noden en werken we vertrouwen en gelijkwaardigheid met onze inwoners met een uitkering. We tuigen een sterke wijken-aanpak op voor onze buurten en wijken – voor een zeker en menswaardig bestaan- want bestaanszekerheid is geen cadeautje van de overheid maar een grondrecht.” Boswinkel vervolgt: “Vanuit dit recht en de stellige overtuiging dat ieder kind, ongeacht waar de wieg heeft gestaan, een gelijke kans moet krijgen, willen we financiële drempels en dilemma’s tussen basale levensbehoeften bij ouders en verzorgers zo veel als mogelijk wegnemen. Zo kijken we in Zutphen ook naar leren zwemmen als onderdeel van de ontwikkeling van ieder kind.”

Het Kindpakket biedt nog veel meer

De kosten voor het behalen van zwemdiploma A en B worden vergoed vanuit het Kindpakket. Dit is een Zutphense regeling voor kinderen, zodat zij mee kunnen doen aan sport, hobby’s en cultuur. Sinds 1 januari 2024 is het Kindpakket eenvoudig aan te vragen via het nieuwe Kindloket van Stichting Leergeld Zutphen in samenwerking met de gemeente, waar ook andere vormen van ondersteuning voor gezinnen met een laag inkomen geregeld kunnen worden. Wethouder Boswinkel: “We willen dat elk kind in Zutphen de kans krijgt om mee te doen, of het nu gaat om muziek maken, voetbal, naar de film of zwemlessen. Daarom is het zo belangrijk dat ouders weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning.”

Kindloket

Met de lancering van het Kindloket kunnen alle aanvragen voor het Kindpakket en ondersteuning door Stichting Leergeld via één centraal punt worden geregeld. Dit maakt het voor ouders en verzorgers eenvoudiger om financiële ondersteuning voor hun kinderen aan te vragen, ongeacht of het gaat om sport, cultuur, of onderwijs. Het Kindloket betaalt de vergoedingen rechtstreeks aan de aanbieders, zoals sportclubs, winkels of zwembaden, zodat de financiële drempel voor ouders zo laag mogelijk blijft en de administratieve rompslomp voor inwoners beperkt blijft.

Hoe aanvragen?

Het aanvragen van het Kindpakket en de vergoeding voor zwemdiploma’s in het bijzonder, kan eenvoudig via de website www.leergeldzutphen.nl van Stichting Leergeld Zutphen, per e-mail info@leergeldzutphen.nl en telefonisch 0575 514675 of 06-23206278, Het Kindloket is gevestigd aan de Henri Dunantweg 1 (openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00-13.00 uur)