Stedendriehoek

Schitteren door afwezigheid

ZUTPHEN – Vanaf zaterdag 6 april is de tentoonstelling ‘Schitteren door afwezigheid’ te zien in Museum Henriette Polak. Deze expositie gaat over de kunst van het weglaten en de kracht van suggestie. Met het betoverende werk van Nathalie Duivenvoorden, Margot de Jager, Bas Ketelaars, Sandra Kruisbrink, Jaring Lokhorst, Margriet Luyten en Lara de Moor.

De kwaliteit die veel kunstenaars bezitten, is het vermogen om een andere wereld op te roepen. Of het nu gaat om een weergave van een bestaande of imaginaire wereld, de kijker ervaart dat wat getoond wordt door de ogen van de maker. Die specifieke blik zorgt ervoor dat er een ‘laag’ wordt toegevoegd aan wat je ziet, waardoor een vergroot bewustzijn van de werkelijkheid ontstaat.

Paradoxaal genoeg is deze toevoeging in het werk van de zeven kunstenaars uit deze tentoonstelling juist hun vermogen om iets te laten ‘Schitteren door afwezigheid’. Museum Henriette Polak toont schilderijen, tekeningen en wandtapijten van deze kunstenaars waarin menselijke aanwezigheid en het verstrijken van de tijd wordt gesuggereerd, maar niet getoond. Interieurs en landschappen zijn verlaten. Bandensporen vormen het bewijs van beweging. Kale bomenkruinen laten hun delicate schoonheid zien. De afwezigheid van het bladerdek markeert een moment binnen een onstuitbare cyclus, net zoals op een later moment het groen de onderliggende takkenstructuur weer zal verhullen. In wat afwezig is, ligt belofte, dreiging, melancholie of verwondering besloten.

Poëzie
Het werk van deze zeven kunstenaars is gelaagd – figuurlijk en soms ook letterlijk – door de door hen gebruikte technieken en soms door de toevoeging van een dichtregel. De schilderijen, tekeningen en wandtapijten hebben met poëzie gemeen dat zij verduidelijken door te verdichten, door in te zoomen of te kaderen. In de tentoonstelling zijn gedichten en dichtregels opgenomen die aansluiten bij het werk. Woord en beeld intensiveren elkaar. 

De tentoonstelling prikkelt de geest om de werkelijkheid niet als een vaststaand feit te zien, maar als een voortdurende beweging. Om de wereld te zien als nooit tevoren. De bezoeker wordt uitgenodigd om met de kunstenaars mee te kijken en om actief mee te doen door datgene wat er niet meer is, of nog niet is, in het werk zelf in te vullen. 

Kijk & verwonder
In het kader van de tentoonstelling worden speciale Kijk & verwonder-rondleidingen georganiseerd. In deze interactieve rondleidingen gaan de deelnemers onder deskundige begeleiding samen aandachtig en ontdekkend kijken. De kunst zet aan tot denken en tot het uitwisselen van wat je ziet en ervaart. Hiernaast worden workshops gegeven ‘In de stijl van’. Voor details, check de website www.museazutphen.nl.