Columns

Spoedeisend

Het is druk op de oude brug. Een sliert fietsers wacht naast de file auto’s. Velen zien eruit alsof ze de zon hadden verwacht: ze dragen korte broeken en zonnebrillen. De hele ochtend drijft loodgrijs aan de hemel. Het is niet koud, maar zomers oogt het evenmin.

De bekende bel klinkt, we kunnen bijna weer. De slagboom is nog niet half open, of de eerste fietsertjes duiken er onderdoor. Een paar seconden later heerst chaos binnen het opstartende peloton. Een oudere man, elektrische fiets, komt met een vaart op de groep afrijden, zwenkt naar links en probeert iedereen te passeren. ‘Aan de kante,’ roept-ie. Het klinkt onbeholpen, al probeert-ie stoer te kijken. Zou-ie de rem niet weten te zitten?

Even verderop, voor de bocht naar links, schampt de fietser een mevrouw op links tijdens een volgende inhaalactie. Ze is onderweg naar de stad en verwachtte de meneer niet op haar helft. En terecht. Ze zwalkt vervaarlijk, lijkt om te vallen, weet zich net op tijd te herstellen.

In een flits denk ik aan de spoedeisende hulp. Een paar weken geleden zond het actualiteitenprogramma Eén Vandaag verkeerde berichten uit over de Gelre-ziekenhuizen. Een aantal gemeenten klaagde bij minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers over de acute zorg in Nederland, stelde het programma. Het Zutphense ziekenhuis kwam daarna uitgebreid aan bod, als voorbeeld van de verschralende basisvoorzieningen.

Al maanden gaat het gerucht dat zowel de eerste hulp als de afdeling verloskunde zal verdwijnen. Nu ik de mevrouw vervaarlijk zie zwalken, en de stoet fietsers voor haar, waar ik zelf deel van uitmaak, als het ware op haar projecteer, schieten die berichten me weer te binnen. Maar zijn ze waar?

In gesprekken met vrienden kom ik er niet uit. De een is er van overtuigd ‘dat we nu al naar Apeldoorn of Deventer moeten, wanneer er een vinger af ligt’, volgens een ander staat het bord Spoedeisende Hulp nog uitgebreid op de gevel van het ziekenhuis.

Op een rustig stukkie in De Hoven zoek ik op mijn telefoon de site van het ziekenhuis. Ik stap af voor – gelukkig – niet-spoedeisende informatie; naar mijn weten is de mevrouw de IJssel heelhuids overgekomen. Kijk:

‘Op dit moment zijn onze afdelingen verloskunde en acute zorg in Zutphen volledig in werking en kunnen patiënten uit de regio daar terecht voor goede en kwalitatieve zorg. En dat zal ook tot in de zomer van 2023 zo blijven. Het voorgenomen besluit, waar wij eerder over hebben gecommuniceerd, gaat over het sluiten van acute verloskunde en het niet verder opschalen van spoedeisende hulp in Zutphen. De poli voor verloskunde blijft gewoon in Zutphen aanwezig. Dat geldt ook voor spoedeisende hulp, zij het in een aangepaste vorm.’

Dus vanaf komende herfst kunnen we slechts rekenen op ‘aangepaste spoedeisende hulp’. Wat zou dat betekenen? Wordt de wachtkamer half zo klein? Is er nog een stuk of één dokter in de zaal tegen die tijd?

We zijn gewaarschuwd.