Columns
Eke Mannink
Zeventig hectare opslagruimte voor munitie zoekt Defensie. Het ministerie wil naast de al bestaande depots één nieuwe grootschalige opslag, of twee kleinere voorraadplekken. Daarvoor heeft het acht locaties op het oog, één ervan is het gebied tussen Hummelo en Toldijk. Omdat dat in de buurt van ons stadje ligt, heeft u er misschien al over gelezen – nog voor het de NOS-site haalde, begin deze week.
Waar gaat het heen met onze wereld? Aan alle kanten is verharding voelbaar. Huizen gaan tegen de grond, omdat er NAVO-bommen opgeslagen moeten worden. Dorien uit Toldijk, wier verhaal op de NOS-nieuwssite is beland, voelt zich volkomen overvallen. Omdat haar woning in een mogelijke ‘zone A’ staat, de zone die het dichtst bij het wapenarsenaal ligt, zou ze er niet langer kunnen blijven wonen. ‘In deze zone mag evenmin gewerkt worden. Er mag ook geen transport plaatsvinden’, staat in het rapport. In zone B mag alleen niet gewoond worden en in zone C mogen geen gebouwen staan waar tijdens een groot deel van de dag veel personen aanwezig zijn, zoals een school of café.
‘Schrijf gewoon over ons midzomernachtfeest.’ Dochter ziet me piekeren, terwijl ik artikelen lees over het onderwerp. We vierden een vertraagde zonnewende afgelopen weekend, omdat het op de langste dag van het jaar pijpenstelen regende, en we een romantisch plaatje van witte jurken, een kampvuur en een lange tafel met kleurrijke tafelkleden en bloemen voor ogen hadden.
‘Nee.’ Ik schud mijn hoofd. ‘Ik zoek munitie voor mijn column.’
Dorien Brussen is secretaris van Toldieks Belang. Die bewonersvereniging heeft afgelopen maandagavond een petitie aangeboden aan de gemeente. Ze flyerden tijdens het dorpsfeest, en hingen spandoeken op. ‘We krijgen signalen dat het nog niet hoog genoeg op de gemeentelijke agenda staat,’ vertelde ze de NOS. De Bronkhorster burgemeester is het daar niet mee eens. Die zegt dat de communicatie vanuit Defensie richting het college van B&W in eerste instantie niet duidelijk was. Dat geldt ook voor de andere zes betrokken gemeenten, waarvan er nog twee in onze provincie liggen. In het Betuwse Zoelen heeft Defensie zelfs twee mogelijke opslagplaatsen op het oog.
Ik ken Dorien Brussen niet, maar stel me voor dat ik haar ben. Dat er een uitnodiging voor een voorlichtingsavond in de brievenbus valt, over plannen die ertoe leiden dat ons huis gesloopt kan gaan worden. ‘Ik dacht eerst dat het een grapje was,’ zei ze tegen omroep Gelderland. En niet alleen haar huis, in Hummelo en Toldijk zouden zo’n honderd woningen moeten wijken.
We zaten aan kleurrijk gedekte tafels. Met bloemen uit eigen tuin, in grappige vaasjes, die tussen de borden verspreid stonden. We aten Jambalya, een Creools gerecht, en zagen vrienden die we al een tijd niet gezien hadden. We praatten en we lachten. We liepen heen en weer tussen de keuken en de tuin, honden en kinderen speelden rond de tafels. Iemand deed een radslag op het gras. Iemand stak de vuurstapel aan.
Wat als onze plek op een dag in zone A staat?
Of die van u?