Stedendriehoek
‘Ik ga kleding als kunst ontwerpen’
VORDEN – Jarenlang kleedde José Reezigt (69), nu woonachtig in Diepenveen, podiumartiesten: zangkoren en solisten. En ook bruiden en de moeders van die bruiden hielp zij aan de mooiste outfits met jurken, jasjes en schoenen. Door de mond-tot-mondreclame van haar omvangrijke netwerk had ze altijd een volle agenda. Fantastisch natuurlijk, maar nu – terwijl ze eigenlijk al met pensioen zou kunnen zijn – gaat ze dat veranderen. “Ik ga kleding als kunst ontwerpen – ik ga dát doen wat ik eigenlijk mijn hele leven al wil”, vertelt ze enthousiast. “Creëren.”
“Ik wil met mijn ontwerpen exposeren in ateliers, het liefst wereldwijd.” Ze noemt het een passie om zelf te ontwerpen. “Als kind ontwierp ik al kleding voor mijn poppen. Het staat voor mij allang vast wat mijn doel is en wat ik graag wil: ik ga zelf stoffen ontwerpen en daar de mooiste jassen en jurken van maken, waar er steeds maar één van zal zijn. De stof is het allerbelangrijkste; daarmee is de jurk uniek. Tijdens het ontwerpen zie ik de jurk al voor me, en dat is waar ik immens gelukkig van word. Honderden stoffen zijn gedurende al die jaren door mijn handen gegaan. Als ik dé stof tegenkom, word ik helemaal lyrisch, dan ontstaan direct honderdduizend ideeën.”
De ontwerpen die ze in haar hoofd heeft, zouden goed op hun plek zijn in ateliers en musea. Bijvoorbeeld omdat ze passen bij het thema van de schilderijen in zo’n atelier. “Niet omgekeerd”, haast ze zich te zeggen. “Ik wil juist niet meer in opdracht werken, maar mijn eigen ontwerpen maken. En natuurlijk zijn die daarna ook te koop.”
Groter denken
Ze is er van overtuigd dat het haar gaat lukken. “Ik ben al zo’n vijftien jaar lid van DGA Nederland en daardoor heb ik geleerd groter te denken. Je wordt daar gepusht om niet kleinschalig te denken.”
Om ruimte te maken voor deze nieuwe weg, houdt José een laatste grote verkoop. “Ik stop met mijn voorraad. Dat doet me wel pijn aan mijn hart, want mijn jurken – daar houd ik van. Als ik die door mijn vingers laat glijden ervaar ik dat als dierbaar. Maar ik hoef er niet helemaal afscheid van te nemen, want ik zie ze als daar iemand in loopt. Bijvoorbeeld dankzij operazangeressen die altijd optreden in mijn jurken. Mijn klanten zijn bijna vriendinnen van me. Als ik zie dat zij gelukkig zijn met mijn jurken, dan ben ik blij omdat zij zo blij zijn.”
Laatste grote verkoop
Al die vaste klanten en ook andere belangstellenden kunnen op zondagmiddag 22 september, tussen 13.00 en 17.00 uur, bij Hotel Bakker in Vorden nog kans maken om zo’n mooie jurk te bemachtigen. Het eerste uur is voor relaties die al hebben gereserveerd bij José. Daarna kan iedereen naar binnen en misschien nog net dé jurk vinden. De bruidsjurken worden deze middag verkocht voor 100 euro, de galajurken voor 65 euro – allemaal nieuw en design, variërend van maat 32 tot en met 56. Ook zijn er schoenen, bruidsslippers en hoeden te koop. Stylistes en coupeuses zijn aanwezig om meteen mee te kijken voor kleine aanpassingen. Voor de passers ligt de rode loper klaar en ladyspeaker Monique Braam praat de middag aan elkaar.
Begin en einde bij Bakker
Het is een bewuste keuze om de middag bij Hotel Bakker te organiseren. “Daar hield ik jaren geleden mijn eerste actie ooit. Dat was een samenwerking van Inge Koldenhof van het tijdschrift Vrouw in de Regio en Liesbeth Bakker die vrouwelijke ondernemers een kans gaven zich te laten zien. Ik heb daar aan meegedaan en kreeg daardoor veel klanten. Omdat ik daar ben begonnen, wil ik er ook eindigen”, vertelt José. “Het afscheid van mijn voorraad voelt als het sluiten van een hoofdstuk, maar het is ook het begin van iets nieuws en opwindends. Ik heb altijd geweten wat mijn doel was, en nu, meer dan ooit, ben ik klaar om daaraan te beginnen.” In een heerlijk leeg en opgeruimd atelier. “Ik kan pas goed beginnen als het andere is afgerond. Binnen een jaar verwacht ik dat ik twee of drie jurken kan neerzetten.”
Meer informatie of alvast een tijdslot reserveren: jw.reezigt@gmail.com.
Foto:
José Reezigt neemt afscheid van haar voorraad jurken op 22 september om zich volledig toe te kunnen leggen op kleding als kunst te ontwerpen. (Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)