Stedendriehoek
ZUTPHEN – De officiële en feestelijke opening van de tentoonstelling De Portretten van Willem den Ouden, vond afgelopen zondag plaats in Museum Henriette Polak. De tentoonstelling is een ode aan de kunstenaar die nauw betrokken was bij de oprichting van het museum. Ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag toont Museum Henriette Polak een uniek overzicht van zijn portretoeuvre. Nieuwsblad Stedendriehoek sprak met deze bijzondere kunstenaar, die precies op de dag van de opening zijn verjaardag vierde.
Willem den Ouden (Haarlem, 18 maart 1928) verwierf grote bekendheid met zijn landschapsschilderingen van de Betuwe. Minder bekend is dat Den Ouden in de loop van de jaren vijftig ook portretten heeft geschilderd, zowel in opdracht als vrij werk. Sinds enkele jaren werkt hij niet meer buiten in het landschap. In 2010 maakte hij zijn laatste grote schilderij van de zon boven de Waal. De fascinatie voor lucht, licht en schaduw bleef, maar zijn leeftijd begon een rol te spelen: “Het werd fysiek te zwaar om naar buiten te gaan en ik vond dat destijds verdomd vervelend.” Den Ouden, altijd al geboeid door houdingen, gezichten en gebaren, richt zich sinds 2010 volledig op het schilderen van portretten. “Hiermee heb ik een mooi alternatief. Het gezicht is uiteindelijk ook een landschap.” Hij schilderde onder meer een indrukwekkende reeks zelfportretten.
“Prachtig!” vindt de kunstenaar het, dat zijn oeuvre van portretten in Zutphen te bewonderen is. “Ik vind het vooral zo mooi omdat ik de kunstenaars van de grootste constante verzameling bij Museum Henriette Polak, persoonlijke gekend heb. Zeventig jaar geleden was ik assistent bij Joop Sjollema en via hem kreeg ik contact met de schilders en beeldhouwers van wie het werk ook in het museum te vinden is. Ik vind het daarom ook zo bijzonder, dat mijn werk vlakbij het werk van hen hangt.”
Opening
De tentoonstelling werd geopend door een goede vriend van de kunstenaar: Ben van der Velden, schrijver en oud-journalist van NRC Handelsblad. “Hij reisde helemaal vanuit Duitsland om vandaag de opening te verzorgen. Ik vind het formidabel.” Behalve naar deze opening heeft Den Ouden ook uitgekeken naar het verschijnen van het rijk geïllustreerde boek ‘De Portretten van Willem den Ouden’, geschreven door Gijsbert van der Wal (uitgeverij Weideblik). “Over ieder portret hebben de schrijver en ik langdurig gesproken. De tekst voor dit boek is op deze wijze ontstaan. Het is uitstekend geworden. Ik ben er heel blij mee.”
De schilder blikt terug: “Negentig jaar ben ik nu. En ik kan u verzekeren dat dat heel oud is. Portretten maak ik nog, maar hoofdzakelijk zelfportretten.” Op de vraag wat in zijn leven het mooiste moment is, antwoordt de kunstenaar dat hij over dit onderwerp uren zou kunnen praten. Toch is het er slechts één. “Het moment dat ik trouwde met mijn vrouw…”
De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan het werk van zijn kunstenaarsvrienden Joop Sjollema, Henk Pander en Janneke Tangelder. Daarnaast is er ook het werk van Ferry Alink te zien, kunstenares en echtgenote van Willem den Ouden.
De tentoonstelling De Portretten van Willem den Ouden is tot 1 juli 2018 in Museum Henriette Polak in Zutphen.