Stedendriehoek

In het Boekenpanel staat de liefde voor boeken centraal

ZUTPHEN – In het Boekenpanel staat de liefde voor boeken centraal. Elke editie lezen drie panelleden drie dezelfde boeken en gaan daarover met elkaar in gesprek. Dit gebeurt BIJ de bieb, de bibliotheek in de Broederenkerk. Alle drie boeken vooraf lezen is voor het publiek geen vereiste. Wie wil, mag deelnemen aan het gesprek.

Voor de derde editie van het Boekenpanel op donderdag 23 november lezen Anne Rube (voormalig bibliothecaris en uitgever), Ingrid van der Graaf (Hoofdredacteur Literair Nederland, veellezer) en Johan Aalpoel (boekverkoper) drie boeken.

Naar zachtheid en een warm omhelzen is de laatste roman van Adriaan van Dis, waarover hij in september door Zutphen literair werd geïnterviewd in Luxor. Een negenjarige jongen wordt tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem de vrouw die door zijn barse grootvader was aangenomen als ‘meid voor dag en nacht’. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer. In de reconstructie van haar leven en die ingrijpende zomer schakelt Van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden. Met deze roman vult hij een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre in.

Ik ken een berg die op me wacht is het nieuwe boek van Sholeh Rezazadeh, auteur van De hemel is altijd paars. Een weergaloos mooie roman over het verlangen naar rust en ruimte, die vertelt over de veertigjarige Alma die woont in een woonboot op de Amstel. Ze heeft een drukke baan en neemt op een dag een radicaal besluit: ze reist in haar eentje naar Iran. Daar sluit ze zich aan bij een nomadenvolk. Lukt het Alma om haar jachtige bestaan achter zich te laten? De nomaden leven bij de dag en eten wat de seizoenen te bieden hebben. In plaats van constant op hun iPhone te turen zijn ze verbonden met elkaar. Maar ze worden in hun voortbestaan bedreigd.

In het bekroonde De onvermijdelijkheid van geweld neemt Yambo Ouologuem de lezer mee naar het imaginaire rijk Nakem en de eeuwen durende dynastie van de Saïfs, die er als listige heersers de baas spelen. We lezen over geweld, moordpartijen, listen, notabelen die het bij de slavenhandel niet zo nauw nemen met hun geweten. Deze roman, voor het eerst verschenen in 1968, werd bekritiseerd omwille vermeend plagiaat, omdat men niet kon geloven dat een Malinese auteur zo’n prachtig modern Frans werk zou realiseren. Gekwetst trok hij zich vervolgens terug in zijn geboortestreek en hulde zich voortaan in stilte. Het levensverhaal van Ouologuem vormde voor de Senegalese auteur Mohamed Mbougar Sarr de inspiratie voor zijn De diepst verborgen herinnering van de mens. Deze eveneens bekroonde roman, kwam vorig jaar aan de orde in het eerste Boekenpanel. Fascinerend om hierna De onvermijdelijkheid van geweld te lezen, een epos dat tot de belangrijkste werken van de wereldliteratuur behoort.

Als intermezzo draagt een aankomend dichter voor uit eigen werk. Moderator van de avond is Maaike Meijer (literatuurwetenschapper en biograaf). De bijeenkomst begint donderdag 23 november om 20.00 uur (deur open om 19.30 uur). De toegang is vrij, inclusief koffie/thee. Vooraf aanmelden via e-mail info@zutphenliterair.nl.