Stedendriehoek

Eerste prijs Groot Zutphens Dictee gaat naar Naarden

ZUTPHEN –  De winnaar van het Groot Zutphens Dictee komt uit Naarden: Jeroen van Heemskerk Dücker. Hij maakte slechts zeven fout in de zeven zinnen. De winnaar uit Zutphen was Wino Sijm, met tien fout. Dit jaar las stadsdichter Merel Hubatka de tekst voor in de aula van het Eligant Lyceum (Het Stedelijk) aan de Isendoornstraat in Zutphen.

Lionsclub Zutphen-Kattenhaven hield het dictee voor de elfde keer, traditiegetrouw op de derde donderdagavond van november. Het staat landelijk goed aangeschreven, waardoor de organisatie deelnemers uit het hele land kan verwelkomen. Ook dit keer waren er ‘dicteetijgers’ uit bijvoorbeeld Middelburg en Dordrecht. Om mensen uit Zutphen en omstreken toch ook de kans te geven op een prijs, zijn er prijzen te winnen in twee categorieën: voor Zutphen en aangrenzende gemeente en landelijk. Landelijk is er één hoofdprijs, voor de regio zijn er drie prijzen. De gedeelde tweede prijs ging naar Marry Potjes uit Baak en Anja Kuiken uit Warnsveld. Zij hadden beide achttien fout. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door bedrijven uit de stad.

Hanzethema

Elk jaar staat een Zutphens thema centraal in het dictee. Dit keer was dat ‘Hanze’, aansluitend bij het themajaar van de gemeente Zutphen. Elk van de zeven zinnen ging over een andere onderwerp binnen dit thema. Van “Hanzekoopman Albert op de Korenmarkt van wiens leven we ondanks ontstentenis van close-upfoto’s maar dankzij archivalia een accuraat beeld hebben” tot “maquettebouwer Constant Willems, kortgeleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau” die “consciëntieus Hanzestad Zutphen anno 1485 construeert”. Maar het ging bijvoorbeeld ook over “de exhaustief geoutilleerde Hanzehal” waar mkb’ers vijfenzestigplushobbyisten en doe-het-zelvers verleidden” en de Hanzehof, met “het onbetwiste paradepaardje […] de Buitensociëteit, bewierookt om haar ruimteakoestiek; de concertzaal werd tijdens het fin de siècle gebouwd in neoclassicistische stijl, met magnifieke architectonische details als gesmede balustrades, frêle kapitelen en een cassetteplafond.”
Met een gemiddeld aantal fouten van 30,4 was de moeilijkheid vergelijkbaar met voorgaande jaren; vorig jaar was het gemiddelde 31, dat jaar ervoor 27.

Arnold van Gessel, rector van het Stedelijk Zutphen, die het dictee gastvrij ontving, bood meteen enthousiast de aula opnieuw aan voor volgend jaar en wil dan ook leerlingen laten meedoen.