Stedendriehoek

‘De mensen zijn leuk en je kunt je eigen gang gaan’

STEENDEREN – Wordt De Kei in Steenderen ‘Dorpshuis van het jaar 2022?’ Kan het kloppend hart in de gemeente Bronckhorst vijf andere finalisten achter zich laten? Steun De Kei in haar race om de titel en de geldprijs van 2.500 euro.

De Kei is echt een gemeenschapshuis voor iedereen: van stoere tieners, gezinnen tot AOW’ers. Jong en oud verbinden en inspireren elkaar onder één dak. Anita Bongers is vrijwilligster en bestuurslid. “We drijven op 130 vrijwilligers en hebben één betaalde kracht, sociaal werker Jasper Geurts. Jasper zet de activiteiten op en heeft korte lijntjes met het sociaal team dat ook in dit pand gehuisvest is. We zijn doordeweeks alle dagen open, in het weekend incidenteel en in de avond voor geplande activiteiten. De sluitingstijd is in principe om 17.00 uur”, vertelt Anita in het kort over de opzet van het gemeenschapshuis.

Maatschappelijk
De Kei is een thuis voor allerlei maatschappelijke organisaties, zoals Sociaal Team Bronckhorst-West en Noalies, de dagbeleving. Op de bank zit Bram Bongers gitaar te spelen. Langzaamaan druppelen zijn ‘fans’ binnen en zingen mee. Gezellig met elkaar rond de tafel genieten zij van de muziek. Tien meter verder is Johnny Jansen bezig in de ruimte van de dagbeleving. Hij is laaiend enthousiast. “Ik kom hier drie keer per week en doe dan onder andere Diamond Painting. Voor ik hier kwam had ik er nog nooit van gehoord. Sterker nog, ik had geen flauw benul dat ik creatief talent had. Ik neem het nu vaak zelfs mee naar huis om daar verder te gaan. Hout branden doe ik ook, in de speciale werkplaats, heerlijk om te doen! Het geeft een beetje afwisseling. De mensen hier zijn leuk en je kunt je eigen gang gaan. Daarbij is het dichtbij mijn huis en dat vind ik ook fijn. Door de Kei heb ik ook nieuwe kennis opgedaan.”

De Kei in de race voor titel ‘Dorpshuis van 2022’

Herbestemming
De komende maanden gaan zes buurt- en dorpshuizen de strijd met elkaar aan. Finalisten worden beoordeeld op een aantal aspecten waarbij het thema ‘herbestemming’ centraal staat. De jury beoordeelt veerkracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Ook wordt gekeken of het genomineerde dorpshuis toegankelijk is voor mensen met een fysieke, intellectuele of zintuigelijke beperking. Expert Jan Troost neemt de proef op de som.
Anita: “De cameraploeg van Omroep Gelderland kwam een aantal weken aan het einde van de middag bij ons binnenvallen met een cheque van 750 euro. Wij waren blij verrast, want wij wisten niet dat ze zouden komen. We wisten wél dat we opgegeven waren, maar hadden dit niet verwacht.  We dachten: er zijn vast andere mooie gebouwen.” De Kei was voorheen een oude katholieke school, tot Stichting Welzijn het van de gemeente kocht. Stichting Welzijn wilde meer activiteiten opzetten en het breder trekken dan alleen ouderen. Er was veel achterstallig onderhoud aan het pand. “We hadden destijds het geluk dat we een voorzitter hadden die handig was in het vinden van subsidies en potjes met geld. Toch overstegen onze wensen ruim het budget, maar door de belangeloze inzet van vrijwilligers hebben we bijna alles kunnen bewerkstelligen wat we wilden. Meer dan 25 vrijwilligers uit de bouwwereld zijn twee dagen per week jarenlang aan het werk geweest. We draaien nu al een aantal jaren, maar door corona is er helaas nooit een officiële opening geweest.”

Open tafel
De Kei heeft een volledig ingerichte keuken met kookeiland waar men meteen gebruik weet te maken van de verse kruiden uit de aangrenzende kas. “Op woensdag wordt er gekookt voor de zogenoemde ‘open tafel’. Je kunt je daar een dag van tevoren voor opgeven. De kosten bedragen 7 euro en daarvoor krijg je een driegangendiner. Gemiddeld is de opkomst tussen de 15 en 20 tafelgasten, een vaste groep die komt en geniet van gezellig eten én een praatje. Zo zitten ze niet alleen. Er is ook een kookgroepje van buren actief, die beurtelings achter het fornuis staan.”

Relaxte sfeer
Alle ruimtes in De Kei zijn te huur voor een vergadering of een leuke workshop. Ook vind je er flexplekken voor werk of studie, maar het is bij uitstek geschikt om te netwerken. Jasper Geurts: “Er zijn veel ontspannen en tevreden mensen. Er hangt een relaxte sfeer. Ik ben trots dat dit in Steenderen mag bestaan, want hier is niks vanzelfsprekends aan. Dit dorp heeft laten zien dat met vereende krachten het onmogelijke mogelijk is. Ik ervaar met verwondering en bewondering dat dit gelukt is.”

De Pannevogel
De wedstrijd tussen de dorpshuizen met een bijzonder karakter kan in acht afleveringen van Omroep Gelderland gevolgd worden. Verslaggeefster Angelique Krüger bezoekt de zes finalisten. Het winnende dorpshuis krijgt bovenop de 750 euro die al ontvangen is, nog eens 2.500 euro en de titel Dorpshuis van het Jaar 2022. De cheque van 750 euro gaat De Kei investeren in jongeren. Bestuurslid Anita vertelt dat het bestuur een verlanglijstje van basisschool de Pannevogel heeft ontvangen. “Deze kinderen zijn de toekomstige pubers die wij binnen willen hebben. Ook de ouders willen we graag betrekken bij De Kei. De lijst is lang: van jeu de boules tot escaperoom. Over de investering van de grote prijs hebben we nog niet nagedacht.”

Uitzendingen
De uitzendingen zijn te zien op de donderdagen 27 oktober, 3 november, 10 november, 17 november, 24 november, 1 december, 8 december en de finale op 15 december. Direct na de eerste aflevering waarin Angelique Krüger verslag doet, gaan de stembussen open. Dat is ook het startsein voor de finalisten om campagne te voeren tot 9 december.

Voor meer informatie: www.dekeisteenderen.nl