Stedendriehoek
ZUTPHEN – Wethouder Patricia Withagen heeft, samen met gebruikster Corita Zuidema, het startsein gegeven voor een proef met Anne. Deze virtuele digitale assistente ondersteunt mensen thuis en in zorginstellingen. “Het is belangrijk dat iemand zo zelfstandig mogelijk kan functioneren”, vindt de wethouder. “Anne is er 24 uur per dag, zeven dag in de week.”
Corita Zuidema is er blij mee: “Voordat ik Anne had, vergat ik mijn medicijnen vaak. Nu niet meer.” In het buitenland draait de assistente op een aantal plaatsen al volop. In Nederland is Zutphen de eerste gemeente die Anne in een omvangrijke pilot inzet.
Door een beroerte is het geheugen van Corita Zuidema aangetast. Ook het lezen van nieuws blijft daardoor niet hangen. “Als ik het rustig voorgelezen krijg, gaat dat beter.” Daarom richt ‘haar’ Anne zich vooral op de agendafunctie en het, op verzoek, voorlezen van nieuws. In Zutphen krijgen vijftig mensen de virtuele assistent en voor een ieder wordt die naar persoonlijke behoefte en voorkeur ingericht. “In een jaar tijd gaan we kijken of het werkt en bijdraagt aan het welbevinden van onze inwoners”, aldus Patricia Withagen. “Luister Anne”, gebiedt Corita. “Hoe laat moet ik zwemmen?” Luid en duidelijk vertelt het pratende hoofd op de tablet dat ze om twee uur in het zwembad moet zijn. Anne is een realistische avatar met gezichtsuitdrukkingen. Ze spreekt, luistert, praat terug, pikt commando’s op en voert die uit. Anne, van het Harfsense bedrijf Anne4Care, verliest bovendien nooit haar geduld. Voor mensen die hun zelfstandigheid dreigen te verliezen door fysieke of mentale uitdagingen, is Anne ontwikkeld. Kennis en uitleg van computers of apparatuur is voor de gebruiker niet nodig en datzelfde geldt voor leesvaardigheid. Praten volstaat.
De proef van een jaar vindt plaats bij mensen thuis, maar ook bij cliënten in een instelling. “Ook daar willen mensen zo zelfstandig mogelijk leven en zo min mogelijk afhankelijk zijn van hulp van anderen”, legt de wethouder uit. “Wij geloven hier in. Je kunt van mensen verlangen dat ze zo zelfstandig mogelijk functioneren, maar dan moet dat ook wel kunnen. We denken dat Anne daarbij helpt. Het komende jaar zullen we de ervaringen goed in de gaten houden.” Uit gebruikersonderzoek blijkt dat mensen Anne niet zien als computer, maar als maatje. Ze leest nieuws in een gewenst tempo voor en realiseert, op commando, beeldverbindingen. Ook herinnert Anne mensen de hele dag aan hun afspraken, activiteiten, medicatie, eten en drinken. Hiermee neemt zij onzekerheid en angst voor controleverlies – en daarmee stress – weg, zo wijzen de eerste ervaringen uit. “Ik ben er heel blij mee”, meldt Corita Zuidema, die nu drie weken met Anne werkt. “Ik heb steun aan haar. Mijn man is er niet altijd en die weet nu ook zeker dat ik mijn medicijnen neem en niets vergeet. Dat geeft ook hem veel rust.”