Stedendriehoek
HALL – Toerisme-wethouder Yasemin Cegerek sloeg onlangs de eerste paal de grond in van het nieuwe wandelnetwerk Veluwe. Ze deed dit samen met leden van de werkgroep van het nieuwe Hallsekerkepad.
De komende maanden wordt onder leiding van het Routebureau Veluwe in de gemeente Brummen 150 kilometer aan wandelroutenetwerk aangelegd. Wethouder Cegerek: “Met dit routenetwerk, dat overal op de Veluwe wordt uitgerold, brengen we bewegwijzering voor wandelaars kwalitatief op orde waarmee we verschillende doelen nastreven.”
U herkent het vast op andere plekken in Nederland: een netwerk van samenhangende wandelroutes. Onderweg loopt men langs plekken die de moeite waard zijn, door mooie natuur, leuke dorpskernen of langs een gezellig terras. Bijna alle populaire bestemmingen kennen een dergelijk netwerk, zoals we het in Brummen herkennen van het bekende Veluwse fietsnetwerk. Behalve Nederlands meest bekende plek om te wandelen: de Veluwe. Daar wordt door de samenwerkende Veluwse gemeenten, provincie Gelderland en terreinbeheerders verandering in gebracht.
Geen nieuwe paden
Bij de werkzaamheden worden geen nieuwe fysieke paden aangelegd. De bestaande routes zoals Klompenpaden, NS Wandelingen, streekpaden en ommetjes worden tot één samenhangend netwerk gemaakt. Daarbij is gekozen voor een keuzepuntensysteem op basis van gekleurde pijlen, zodat in heel provincie Gelderland de wijze van routeaanduiding gelijk is. De bestaande routes zijn nog steeds te wandelen omdat specifieke routeaanduiding zoals die van Klompenpaden, allemaal op één houten paal worden aangebracht. Oude palen en routeaanduiding worden verwijderd waardoor verrommeling van de openbare ruimte wordt tegengegaan. Ook is bij ontwerp van het totale netwerk met de verschillende terreineigenaren en provincie goed gekeken naar het ontzien van kwetsbare natuur.
Recreatie belangrijk voor Brummen
De Veluwe trekt jaarlijks vele toeristen en recreanten. Een flink aantal bezoekt ook de gemeente Brummen en daar is de wethouder Cegerek blij mee. “Toerisme zorgt niet alleen voor werkgelegenheid. De bezoekers van onze gemeente geven in hun vrije tijd geld uit bij onze horeca, detailhandel in onze dorpskernen, aan streekproducten of aan een lezing over ons erfgoed. Daarmee dragen ze substantieel bij aan het leefbaar houden van onze kernen, onze leefomgeving en behoud van ons erfgoed. En ook de toeristenbelasting is een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente.” De populairste activiteiten van deze bezoekers en ook de inwoners zijn fietsen en wandelen. “Het fietsnetwerk was al op orde. Het wandelnetwerk straks ook”, vult beleidsadviseur toerisme Rémon Ridder aan.
Routebureau Veluwe
Omdat een wandelaar niet kijkt naar een gemeentegrens, wordt een routenetwerk alleen gemeentegrensoverschrijdend ontwikkeld. In 2016 is daarom in opdracht van de Veluwe Alliantie, het Routebureau Veluwe opgericht. De eerste opdracht begon met het op orde maken van het Veluwse fietsknooppuntensysteem. Deze werd in 2018 opgeleverd tijdens een feestelijk samenzijn in de Eerbeekse Korenmolen. Dit smaakte naar meer. Daarom is er doorgepakt met een Veluws ruiternetwerk, samenhangende MTB-routes en het Veluwse wandelnetwerk. Ook het beheer en onderhoud wordt door het Routebureau Veluwe uitgevoerd, waardoor één centraal aanspreekpunt op de Veluwe is ontstaan op gebied van routes. Het Routebureau verwacht na de zomer de werkzaamheden in de gemeente Brummen af te ronden.