Zorg
Michel Galjee, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre, heeft diepe bewondering voor de manier waarop de medewerkers van zijn ziekenhuis zich door 2020 sloegen. Want het was zwaar. “Alsof we de Tour de France, de marathon van New York en een zwemtocht over het Kanaal achter elkaar moesten afleggen.”
Gelre kijkt terug op een jaar waarin corona alles anders dan anders maakte. COVID-19 leidde tot een enorme werkdruk, aangrijpende verhalen van patiënten en familieleden en grote zorgen. Michel Galjee: “We hebben jonge mensen opgenomen die door corona plotseling doodziek waren geworden. Mensen die niet op bezoek mochten bij een familielid dat voor zijn leven vecht. Het is verschrikkelijk om dat van dichtbij mee te maken.” En dan was er de planbare zorg die moest worden uitgesteld. “Heel schrijnend voor mensen die soms maanden toe leven naar een ingreep. Gelukkig was er ook veel begrip bij patiënten. We konden niet anders en de meesten voelden dat.”
In die eerste weken van de coronacrisis is er met man en macht gewerkt. Niet alleen om de zorg anders in te richten, maar ook om bijvoorbeeld voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in te kopen. “Onze medewerkers, zowel in de zorg als in de ondersteuning, hebben zich een slag in de rondte gewerkt. Terwijl ze het zelf privé ook zwaar hadden, net als veel Nederlanders.”
Maar corona had ook een andere kant, stelt Galjee: de onderlinge teamspirit die Gelre tot grote hoogte deed stijgen. “De overtuiging waarmee we deze crisis samen aanpakten, de grote waardering van de buitenwacht en het verbeteren van processen waar we zonder corona veel langer over hadden gedaan. Ondanks alle hectiek hebben we altijd controle gehouden over de situatie. Onze mensen hebben het fantastisch gedaan. Het is echt een teamprestatie geweest.”
Ondanks corona zette Gelre in 2020 flinke stappen in het transformeren van haar zorg. Met name op het gebied van ‘Zorg op afstand’ werd grote voortgang geboekt. Gelre introduceerde een patiëntenportaal, het aantal e-consulten nam sterk toe en steeds vaker werden patiënten digitaal voorbereid op een operatie. Ook in financieel opzicht deed Gelre het goed in 2020. Het ziekenhuis haalde, uiteraard mede door het tijdig beschikbaar komen van de CB-regeling ter afdekking van de financieel nadelige coronaeffecten, het in de begroting ten doel gestelde financieel resultaat van € 4,0 miljoen positief.
Lees hier het volledige jaarbericht 2020