Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Schouder uit de kom

“Het overkwam Willem (19) voor het eerst op het hockeyveld. Door een harde, ongelukkige botsing met een tegenspeler raakte anderhalf jaar geleden zijn schouder uit de kom. Een toegesnelde EHBO’er kon die gelukkig ter plekke weer terugzetten. Drie kwart jaar later overkwam het hem nogmaals en daarna nog twee keer. Om voortaan die heftige pijn en ongemak te voorkomen, is hij doorverwezen naar mij.”

Orthopedisch chirurg Eric Raven is gespecialiseerd in ondermeer prothesiologie, zoals totale schouder-, totale pols- en vingerprothese.

“Willem is niet de enige jongere bij wie de schouder regelmatig uit de kom schiet. Als het je op jonge leeftijd een keer is overkomen, is de kans heel groot dat het vaker gebeurt. Het labrum is dan gescheurd en losgeraakt. Het labrum is een kraakbeenrand die als een opstaande stootrand rond het kommetje van de schouder zit. Die rand zorgt voor stabiliteit, maar als het scheurt ondervindt de schouderkop geen weerstand meer en kan makkelijker geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Dat kan tijdens contactsporten als hockey en volleybal, maar ook bij enthousiast juichen met beide armen in de lucht. Heel vervelend en vooral ook erg pijnlijk. Als de schouder regelmatig uit de kom schiet, is het probleem prima te verhelpen middels een kijkoperatie.”

“Tijdens die operatie zet ik het losgescheurde labrum weer met kleine ankertjes, een soort plugjes, vast. Na de operatie moet Willem tijdelijk enkele weken een mitella dragen. Met een specifieke sportfysiotherapeut en zelf dagelijks oefeningen doen, zal hij snel resultaat boeken. Hij hoeft niet bang te zijn dat zijn behandelde schouder zwakker is geworden. Ik doe deze operatie ook regelmatig bij topsporters en die kunnen na revalidatie weer op hun oude niveau verder sporten.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl