Zorg
De veertienjarige Julius komt licht hinkend mijn spreekkamer binnen samen met zijn moeder. Hij is doorverwezen door zijn huisarts omdat hij al een tijd last heeft van zijn rechterknie. Julius hockeyt drie keer per week en bij elke training en wedstrijd speelt zijn knie op. Het lijkt alsof zijn knie op slot schiet en er iets niet lekker zit in de knie. Pas als hij zijn knie een paar keer buigt en strekt, voelt het wat beter maar echt helemaal over gaat het niet. Julius begrijpt niet goed wat er aan de hand is, hij kan zich geen ernstige valpartij of blessure herinneren. Zijn huisarts heeft een röntgenfoto gemaakt en daarop niets afwijkends kunnen ontdekken. Zij adviseerde fysiotherapie, maar dat bood geen uitkomst.
Ook ik stel bij het lichamelijk onderzoek geen afwijkingen vast; wel valt me op dat de knieschijf gevoelig reageert. Dat kan duiden op een knieschijfprobleem en dat kan via fysiotherapie opgelost worden. Slotklachten kunnen duiden op een meniscusprobleem of een los stukje kraakbeen. Kraakbeenletsel zie je vaker bij pubers, meer bij jongens dan meisjes. Het wordt helaas niet altijd meteen herkend omdat het meestal niet op een röntgenfoto te zien is. Om meer zekerheid te krijgen, besluit ik tot een MRI-scan. Die laat duidelijk zien dat er kraakbeenletsel is aan de binnenkant van de knie.
Uit het bovenbeenbot is een stukje kraakbeen los, maar ligt nog wel op zijn plek. Dat kan door een ongeluk zijn ontstaan of door een slechte lokale doorbloeding. In de groei kunnen er lokale doorbloedingsproblemen ontstaan. Dat verklaart wellicht het feit dat we deze aandoening vooral zien bij pubers die in de groei zijn. Als ik het stukje kraakbeen niet vastzet, blijft Julius klachten houden en zal zijn knie onnodig snel slijten. Ik zal via een kijkoperatie het kraakbeenstukje vastzetten met een klein oplosbaar schroefje. Julius mag de eerste zes weken niet op zijn rechterbeen staan. Dat is best pittig voor een sportieve jongen zoals hij. Gelukkig kan hij na de operatie vrijwel direct met gerichte fysiotherapie beginnen, zodat hij over een paar maanden weer zonder pijn kan hockeyen.”
De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl & www.gelresport.nl