Zorg

Meer mannelijke stamceldonoren in Gelderland nodig

Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Gelderland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties (30%). Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, start vandaag de campagne ‘De Match van je Leven’ en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor.

In Gelderland zijn op dit moment zo’n 43.864 stamceldonoren in de leeftijd van 20-55 jaar. Meer mannelijke stamceldonoren zorgen voor veel meer matches, zodat meer levens kunnen worden gered. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.
Er is vooral behoefte aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar omdat onderzoek uitwijst dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen. Donorarts bij Stichting Matchis Mirjam Fechter verduidelijkt: “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patient.”

Oud NEC-speler Frans Paymans
Voormalig NEC-voetballer Frans Paymens zet zich al langer in om meer stamceldonoren te werven. Hij heeft tot twee keer toe te maken gehad met een ernstige vorm van kanker. Beide keren keek hij de dood in de ogen, maar dankzij de stamcellen van een donor wist hij ternauwernood te overleven. Hij heeft hierover een boek geschreven: ‘Het is een wedstrijd’, waarvan een deel van de opbrengst naar Matchis gaat.

Kansen vergroten
De kans op een match tussen donor en ontvanger is zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst; de kans op het vinden van een match binnen de familie is 30%. Het merendeel (70%) van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. De continue zoektocht naar meer stamceldonoren blijft nodig. In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.

De echte match van het leven
De campagne ‘De Match van je leven’ zet in op het werven van mannelijke donoren. Oranje spelers Cody Gakpo (foto) en Luuk de Jong zijn onderdeel van de campagne. Het doel is om in totaal 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. Gakpo en de Jong schrijven zich in als stamceldonor en gaan tijdens de campagne op zoek naar nog 9.999 anderen, waarmee ze een team vormen om die ene match te vinden.
Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aansluiten via het online platform Matchvanjeleven.nl. Bert Elbertse, Hoofd Donor Relations & Communication bij Matchis: “We willen op een positieve en krachtige manier aandacht vragen voor dit probleem en jonge mannen inspireren om met een relatief eenvoudige stap wellicht wel iemands leven te redden. Juist nu, vlak voor het EK, omdat sommige mensen echt de wedstrijd van hun leven spelen in het ziekenhuis en niet op een voetbalveld.”

Persoonlijker ervaringen
Dat PSV’er Cody Gakpo en oud-PSV’er Luuk de Jong zich inzetten voor de campagne komt voort uit persoonlijke ervaringen. Luuk de Jong: “PSV perschef Thijs Slegers onderging onlangs een stamceltransplantatie in verband met de acute leukemie die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. Zo heb ik heel direct kunnen zien hoe cruciaal het vinden van de juiste donor is.” Cody heeft ook in zijn eigen familie ervaring met ernstige bloedziekte. Ook andere voetballers maken zich hard voor stamceldonatie. Eerder baarde Sparta speler Lennart Thy (indertijd spelend voor VVV) al opzien door een wedstrijd te missen in verband met het doneren van zijn stamcellen.