Zorg

Huisarts Peter Dekkers: ‘Ik kijk oprecht uit naar het moment dat ik kan worden gevaccineerd’

Nu de lockdown nog eens met drie weken wordt verlengd, zijn de coronamaatregelen al zo’n elf maanden van kracht. Bijna het jaar rond dus. Hoe is het de huisartsen eigenlijk vergaan in die lange periode? Wat was de impact van het virus op hun werk? Vier vragen aan de Apeldoornse huisarts Peter Dekkers.

Kun je aangeven met – ongeveer – hoeveel procent het afgelopen jaar de behandelingen van de huisartsen zijn afgenomen, zeker ook toen mensen wel mochten komen maar niet ‘durfden’?

“Het aantal consulten bij de huisarts zijn dit jaar nogal wisselend geweest. In maart, met de eerste lockdown, hebben we 90% daling van het aantal bezoeken gezien. Na het opheffen van de lockdown hebben we een terugkeer naar ongeveer 80-90% van normaal gezien. Daartegenover staat dat contacten met mensen met Covidverdenking/Covidgerelateerde klachten nu in beschermende kleding en buiten de reguliere praktijk moesten plaatsvinden. Een deel van de zorg viel weg omdat mensen niet durfden, een deel van de zorg is ook bewust uitgesteld om verspreiding via de praktijken te voorkomen of om besmetting als huisarts te voorkomen.”

Ben je van mening dat huisartsen ook meteen in de eerste ronde van vaccinaties hadden moeten zitten, zoals nu landelijk wordt geageerd binnen je beroepsgroep?

“Iedereen wil, denk ik, zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Wie als eerste en wie later komt is een politieke beslissing. Wij zien de mensen met een Covidbesmetting als eersten en soms nog voordat ze weten dat ze Covid hebben. Tijdens het lichamelijk onderzoek hebben we nauw contact met onze patiënten en tijdens huisvisites kom je in een omgeving met potentieel veel virus. Wij lopen hierdoor tijdens ons werk een hoog risico op besmetting. Ik verwacht dat het werken als huisarts een stuk gemakkelijker wordt wanneer je na de vaccinatie weet dat het risico op een ernstige Covidbesmetting nihil is. Ik snap de redenatie van onze beroepsgroep en de minister dat het hierdoor zinnig is om de huisartsen iets verder naar voren te schuiven in de vaccinatierij.”

Verwacht je dat we met deze vaccinatie definitief uit de problemen zijn of staat ons nog meer te wachten op virusgebied?

“Het grote probleem bij Covid is dat er nauwelijks mensen met immuniteit (weerstand) tegen dit virus zijn. Door het ontbreken van immuniteit kan het virus in korte tijd veel mensen besmetten. Doordat te veel mensen in één keer ziek (dreigen te) worden, loopt het zorgsysteem vast. Indien we een groot deel van de bevolking gevaccineerd hebben is de kans op een massale uitbraak van Covid onder bevolkingsgroepen heel erg klein geworden. Ik denk dus dat we uit de problemen zijn wanneer we een groot deel van de bevolking gevaccineerd hebben. Ik meen dat het RIVM streeft naar >70%.”

Heb je in kaart hoeveel van je patiënten – procentsgewijs – een vaccinatie zullen weigeren?

“Ik heb niet in kaart hoeveel mensen het vaccin willen en hoeveel mensen het vaccin gaan weigeren. Ik merk in de praktijk nu een enorme buzz over de aankomende vaccins. Vanzelfsprekend roept dat vragen op over hoe om te gaan met allergieën of wat te doen bij (geplande) zwangerschap. Onze beroepsgroepen zijn nu in rap tempo aan het bijscholen over deze nieuwe vaccins. Bijna dagelijks komt er nieuwe informatie. Ik probeer op mijn website de nieuwe ontwikkelingen bij te houden, zodat mensen veel voorkomende vragen na kunnen lezen. Er zullen mensen zijn die er met voor hen legitieme redenen voor zullen kiezen zich niet te vaccineren. Ik kijk oprecht uit naar het moment dat ik kan worden gevaccineerd. Ik heb zoveel vertrouwen in het vaccin dat ik iedereen aanmoedig zich te laten vaccineren.”