Stedendriehoek

Voedselbos in de maak

Lekker struinen over paadjes, genieten van alles wat groeit en bloeit, je eigen kruiden, fruit en groente oogsten, buren treffen bij de ontmoetingsplek: dat kan straks allemaal in het voedselbos! In Brummen namen bewoners zelf het initiatief en steken de handen uit de mouwen – en de schop in de grond.

Afgelopen december was het nog een kaal weiland, nu is het een beplant en ingeplant voedselbos in spé. Welkom in de wijk Elzenbos, waar drie hectare wordt omgetoverd tot een voedselbos. De ingrediënten? Hooiland, bloemrijk grasland, fruitbomen, een wilgentipi, een natuurspeelplaats met klimbomen, een kruidenlabyrint, een ontmoetingsplaats met vuurplek, schapen die het gras kort houden …

 

Rijke oogst

Een voedselbos combineert landbouw met natuur voor een duurzame voedselproductie. De bewonerswerkgroep Nieuwe Erven realiseert in het bos zeven vegetatielagen met bomen, struiken, kruiden, knol- en wortelgewassen, bodembedekkers, klimplanten en schimmels.

 

Er zijn en komen ook hagen, houtwallen en water. Hier gedijen insecten, vogels en andere dieren goed. Het bos levert op termijn van alles op: noten, zaden, bessen, fruit, groenten, eetbare bloemen, honing, noem maar op. Brummenaren kunnen straks naar hartenlust komen oogsten.

 

Oók de sociale meerwaarde is mooi, vindt de werkgroep. Steeds meer omwonenden haken aan – er zijn nu al vijftig werkgroepleden actief – en ook ‘buren’ Philadephia en Riwis Zorg & Welzijn tonen interesse om cliënten betrokken te laten zijn bij het voedselbos. De eerste aanvraag voor een schooltuin is binnen, om het voedselbewustzijn van leerlingen te vergroten.

 

Oogstfeest!

Chantal van Genderen organiseert vanuit haar bedrijf Voeding en Verbeelding workshops en lezingen over gezonde voeding. Als voedselbosvrijwilliger is zij betrokken bij de plannen voor het oogstfeest in september. Natuurlijk met gerechten die gemaakt zijn met ingrediënten uit het voedselbos. “En dat banket wordt elk jaar rijker.”

 

Louke van Wensveen is actief in het voedselbos en deelt de ervaringen graag in de regio. Onder meer aan de Tafel duurzaam voedselbeleid van de Cleantech Regio, waarvan zij mede-initiator was. Aan tafel zitten ondernemers, onderzoekers en vertegenwoordigers van onderwijs, (natuur)organisaties en overheden. De rode draad: hoe maken wij de voedselketen duurzaam?

 

Collega-vrijwilliger Chris Frencken werkt bij de gemeente Oost-Gelre en nam zijn collega’s al mee op excursie naar ‘zijn’ voedselbos. Die gingen geïnspireerd huiswaarts: zo kan het dus ook, die samenwerking tussen gemeente en bewoners.

 

Sander Bosman, Regisseur Landelijk gebied & Participatie van de gemeente Brummen: “De gemeente wilde in dit deel van plan Elzenbos waar geen woningen meer komen, iets bijzonders doen. Samen met de bewoners hebben wij het idee voor het voedselbos verder uitgewerkt. De gemeente blijft eigenaar, maar bewoners zijn de trekkers.”