Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg: samen beslissen met hulp van de consultkaart

Orthopedisch chirurg Bart Boesenach is onder meer gespecialiseerd in traumatologie, heup-, knie- en elleboogchirurgie en kinderorthopedie.

Voor een aantal veel voorkomende orthopedische problemen, zoals artrose en kruisbandletsel, zijn consultkaarten gemaakt. Deze kaarten geven beknopte en betrouwbare informatie over de behandelmogelijkheden. Hoe het werkt, wat het oplevert en wat de risico’s en mogelijke bijwerkingen zijn. Dat maakt deze kaarten tot een praktische en heldere keuzehulp voor patiënten. Daarom maak ik er graag gebruik van. Het is immers van belang dat de patiënt samen met mij beslist welke behandeling de beste optie is.

Zo kwam onlangs mevrouw Ten Cate (68) bij mij op consult. Ze was ruim een jaar geleden voor het eerst langs geweest. Toen vertelde ze dat ze al jaren last had van haar knieën, vooral aan de binnenkant van haar rechterknie. In de spiegel zag ze dat ze zelfs een beetje O-benen had gekregen. Ze kon nog wel een eindje lopen, maar niet langer dan een half uur achter elkaar. Soms werd ze ’s nachts wakker van de pijn en ’s morgens moest ze altijd even op gang komen om de stramheid te verdrijven. Alles wees op artrose, slijtage in de knie. Lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s bevestigden dat inderdaad. Belangrijk detail: ze was mantelzorger van haar hoogbejaarde moeder.

Mevrouw Ten Cate gebruikte al paracetamol, was slank en zeer actief. Ook was ze reeds in behandeling van de fysiotherapeut geweest. De eerste twee behandelmogelijkheden waren zodoende al afgevinkt. Op de eerste plaats staat namelijk verandering van leefstijl. De tweede optie: pijnstillers slikken was ook al ondernomen.

We bespraken de volgende mogelijkheid: een ontstekingsremmende injectie in de knie. Dat lost het probleem niet op, maar het maakt de klacht meerdere weken tot maanden een stuk draaglijker. Gezien de ernst van de artrose kwam mevrouw Ten Cate ook al in aanmerking voor een knieprothese, de laatste optie. Op de consultkaart las ze dat zij na de operatie vier tot zes weken op krukken zou moeten lopen en de herstelperiode ongeveer een half jaar zou duren. Dat kon ze niet met haar mantelzorg combineren. Samen besloten we voor de injecties te kiezen. Dat pakte gelukkig goed uit. Ze heeft er in ruim een jaar tijd drie gekregen. Inmiddels is haar moeder overleden. Nu wil mevrouw Ten Cate graag een definitieve oplossing voor haar klachten en kiest overtuigd en beslist voor de knieprothese.

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Gelre Zutphen schrijven om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl