Stedendriehoek
Eén onbewuste handeling te veel en weg was 78.000 euro van de bankrekening. Het overkwam een inwoner van de Stedendriehoek, die wij vanwege privacyredenen Gerard noemen. Dankzij actief ingrijpen van de familie en de Rabobank die hulp heeft geboden, is het geld teruggekomen, maar de politie… die stond erbij en keer ernaar.
Bitcoin heeft een enorme opmars gemaakt afgelopen jaren en dat is niet verwonderlijk, want het kan een lucratieve manier zijn om geld te verdienen. Steeds meer mensen raakten dan ook geïnteresseerd in bitcoin. Maar er is ook een keerzijde. Steeds meer mensen raken onbedoeld grote sommen geld kwijt als gevolg van internetcriminelen. Met steeds geavanceerder methodes weten zij – ondanks dat iedereen wel weet dat je op moet letten – toch steeds weer gegevens van mensen buit te maken. En dat niet alleen, want hebben zij eenmaal de beschikking over jouw account, dan hebben ze ook de beschikking over jouw computer en bankrekening.
Gerard, die twee jaar geleden voor 350 euro aan bitcoins kocht, ontvang in oktober 2019 een e-mail met daarin het voorstel om 1000 euro op een account te zetten. Daar zou dan een flink bedrag tegenover staan. Een van de gevaren bij bitcoins is dat alles geheel volgens de digitale wereld verloopt, waardoor fysieke controle ontbreekt bij bijvoorbeeld dit soort e-mails. Neem daarbij dat de berichten niet van echt zijn te onderscheiden en het leed is al gauw geschied.
“Na talloze telefoontjes van de oplichters, op een gegeven moment zo’n beetje elke 30 seconden, ging ik overstag en maakte het account aan, met de 1000 euro. Stom? Tja, dat lijkt het wel, maar zowel de e-mails als de telefoontjes zijn zo ‘echt’, dat je er uiteindelijk toch makkelijk in meegaat.” Niet alleen ging er op dat moment 1000 euro van de rekening, maar de oplichters hadden zichzelf hiermee toegang verschaft tot de computer van Gerard. En daar ging de 78.000 euro die op de rekening stond. Weg, binnen een seconde.
“Wat je dan overkomt is niet te beschrijven. Radeloos… al je geld in één klap weg. Ik kon zelfs geen boodschappen meer doen. Wat nu? Mijn zoon en schoondochter hebben direct de politie ingeschakeld, maar de agent die wij in Epe troffen wist niet wat te doen. Mijn zoon heeft hem de werkwijze van dit soort criminelen uitgelegd, net als wat een Bitpanda-account is.” De moeite bleek geen zin te hebben. Het advies van de politie was: houd je computer uit en neem geen telefoon op.
Partijen die wel actief meehielpen, waren de Rabobank en Bitpanda Oostenrijk. Het geld proberen terug te halen, het sluiten van accounts, er werd actie ondernomen. “Mijn zoon en schoondochter hadden er inmiddels al bijna non-stop twee dagen werk aan. Maar dankzij hen heb ik mijn geld terug.”
Verzend je bitcoin, controleer dan het adres heel goed. De kans om een bitcointransactie ongedaan te maken is erg klein als deze eenmaal door het netwerk is bevestigd. Let alleen hierom al goed op welke programma’s je beheerderstoegang op je apparaten toekent. Een virusscanner van goede kwaliteit en volledig up-to-date kan helpen, maar is zeker niet waterdicht. Bevind je je in de wereld van bitcoins, beantwoord dan geen e-mails of berichten die je vragen geld over te maken of te verplaatsen, ook al wordt er een geldbedrag tegenover beloofd en lijkt het nog zo veilig om te doen. Is het al zover dat er malware op jouw computer is geïnstalleerd (zonder dat je dit weet), dan kunnen deze programma’s de bitcoin-adressen wijzigen wanneer ze vanaf het klembord van een gebruiker worden geplakt. Alle bitcoin kan, zonder dat jij iets merkt, naar het adres van de hacker worden gestuurd.
Blijf op uw hoede voor chantagepogingen waarin onbekenden u afpersen in ruil voor bitcoin. Een veel voorkomende manier waarop dit gebeurt is via e-mail, waarin de verzender een boodschap verstuurt, waarin deze beweert de controle te hebben over uw computer, en mee zou kijken via beheer-op-afstand (RDP). De oplichter zegt dat deze een key-logger heeft geïnstalleerd en met uw webcam meekijkt, en iets heeft opgenomen dat u niet aan anderen zou willen laten zien. U krijgt twee opties: bitcoin versturen om het materiaal te onderdrukken, of niet betalen en merken dat het materiaal naar uw e-mailcontacten en sociale netwerken wordt verspreid. Oplichters gebruiken gestolen mailadreslijsten en andere gelekte gebruikersinformatie om deze oplichting op grote schaal en naar vele mensen te sturen.
Vanwege de virale aard van de manier waarop informatie zich op het internet verspreidt, proberen oplichters misbruik van personen te maken door gratis bitcoin of andere digitale valuta aan te bieden in ruil voor het versturen van een klein bedrag om zich te registreren, of door het verstrekken van persoonlijke informatie. Wanneer u dit op een website of sociaal netwerk ziet, kunt u de inhoud het beste onmiddellijk als frauduleus melden, zodat anderen er niet het slachtoffer van worden.
Helaas is het voor oplichters heel gemakkelijk om sociale media-accounts aan te maken en zich als persoon voor te doen. Vaak liggen ze op de loer, totdat de persoon die ze proberen zich voor te doen, content publiceert. De impersonator antwoordt dan met een vervolgbericht of een oproep tot actie – zoals een gratis giveaway – met behulp van een account dat er bijna identiek uitziet als de oorspronkelijke afzender of auteur. Hierdoor lijkt het alsof de oorspronkelijke persoon het zegt. Een andere mogelijkheid is dat impersonators proberen deze valse accounts te gebruiken om anderen via een privébericht of een directe boodschap te verleiden tot een of andere actie, in een poging om te frauderen of compromissen te sluiten. Doe nooit mee aan gratis giveaways, en als u een vreemd verzoek ontvangt via iemand in uw netwerk, kunt u het beste dubbel controleren om de authenticiteit via meerdere communicatiemiddelen te laten bevestigen.
Bron: Bitcoin.org