Stedendriehoek

Recepten voor de feestdagen: hertenbiefstuk met vergeten groenten en rode portsaus

STEDENDRIEHOEK – Lekker en uitgebreid eten hoort bij de feestdagen. Koksland heeft een flink aantal lekkere – en veelal niet al te moeilijke – recepten voor de feestdagen verzameld. Volg de duidelijke instructies voor dit hoofdgerecht en geniet van de meest lekkere gerechten tijdens de kerst. 

Ingrediënten

  • 2 ‘oer’bietjes met het loof eraan
  • 1 pastinaak
  • 4 truffelaardappeltjes
  • 4 krieltjes
  • 1 zoete aardappel
  • 4 hele tenen knoflook geschild
  • 2 aardperen
  • 2 takjes tijm
  • 2 hertenbiefstukjes van 300-350 gram
  • 225 ml wildfond
  • 225 ml rode port
  • 50 gram boter om mee te bakken en 100 gram ijskoude roomboter in kleine blokjes
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • peper en zout naar smaak
  • olie naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de groenten, maar schil ze niet. Snijd ze daarna in gelijke delen – dit is belangrijk voor de gaarheid – en dep ze droog. Laat een stukje loof aan je bietjes zitten.

Doe ze in een grote ovenschaal en besprenkel ruim met olie en dek af met aluminiumfolie. Zet het in het midden van de oven en laat 35 minuten garen. Ondertussen doe je de port met de fond en takjes tijm in een sauspannetje en laat dit langzaam tot de helft inkoken. Verwijder de folie en zet de oven op de bovenste grilstand voor de laatste 10 minuten. Controleer af en toe even of het goed gaat. De schilletjes van de groenten moeten krokant zijn en de binnenkant heerlijk zacht.

Verwarm de boter in de pan op middelhoog vuur en laat even uitbruisen. Bak de hertenbiefstuk aan twee zijden. Rare, mediumrare, medium, aan jou de keus. Met 2×2 minuten zal je biefstuk rare zijn.

Wikkel je hertenbiefstukbiefstuk in aluminiumfolie en laat rusten op een warm bord. Schenk de ingekookte saus in de braadpan waarin de biefstukjes gebakken zijn en roer goed door. Giet af door een zeef in een schoon warm sauspannetje (niet op het vuur) en roer er dan de klontjes ijskoude boter door zodat je een mooie romige gebonden saus krijgt. Voeg de klontjes boter niet allemaal tegelijk toe, maar een tegelijk zodat je kunt zien wanneer de saus mooi romig is geworden.

Serveer de heerlijke oude groenten met de hertenbiefstuk op een voorverwarmd bord en schenk de saus erbij.

Voor nog veel meer recepten zie de website: www.koksland