Columns

ZIT ER DIK IN

In 2050 is 64% van de Nederlanders te dik. Ik ben nogal een beelddenker, maar dat houdt dus in dat in een groepie van tien personen bijna zeven mensen overgewicht hebben. Drie niet. Of die zie je niet, omdat die andere dikkontjes ervoor staan. Nee, dat is flauw.
Maar laat dit even op u inwerken, lieve lezer. Hoe kunnen we in hemelsnaam dat tij ooit nog keren? Wat moet er gebeuren om mensen in te laten zien dat minder bewegen en meer eten, juist precies andersom moet? Fatbike, FatMike en FatMaaike. Vergoeilijken we overgewicht? Of zien we het niet meer, simpelweg omdat iederéén wat aan de zware kant is? Is dik zijn genormaliseerd?
Houd me ten goede – ik heb niets tegen dikke mensen. Iedereen moet zelf weten hoe hij zijn leven een beetje indeelt en hoeveel iemand beweegt of eet. Ik ben ook nogal van team jojo en er zit soms ook wat te veel spek aan het Kruitkontje, dus ik weet waar ik over praat. Is onze maatschappij te lui? Van nature zijn we ingesteld om zoveel mogelijk te rusten en efficiënt te bewegen. Waarom? Energiebesparing, je weet nooit wanneer je het volgende hapje tot je kon nemen. Maar ja, die grotten zijn ingeruild voor energielabel A Vinex-woningen en het jagen gebeurt nu alleen nog op een fatbike of in de auto. Naar de supermarkt of snackbar.
En als dit percentage met de jaren steeds meer toeneemt, moet er dan een nieuwe gehakt- ik bedoel maatstaaf komen? Is een sportief en (vol)slank uiterlijk straks alleen nog voor een exclusief groepje weggelegd?
Of wordt over dertig jaar tussen de middag bij de schoolmelk een injectie Ozempic geserveerd? Is het straks niet meer erg om zwaarlijvig te zijn – omdat we ons lijf amper meer hoeven te gebruiken door alle geautomatiseerde voertuigen? Maar als AI ons brein overneemt en ons lijf straks niet meer hoeft te bewegen om ons te verplaatsen– wat blijft er dan voor nuttigs van ons over? Zijn we over een aantal decennia écht overbodig? Hebben we straks naast plofkippen ook plofmensen? En bij wie ligt die verantwoordelijkheid – de consument zelf of de bedrijven die verslavende, lokkerige producten maken, bomvol van kunstmatige troep? Kunnen we als mensheid de verleidingen niet weerstaan? Zijn we reddeloos verloren? Ik weet het niet. Maar dat overgewicht een toenemende rol gaat spelen, dat zit er dik in.