Ondernemend

Wat kun je doen bij letselschade?

Het kan ons allemaal overkomen: een ongeval met letsel. Uiteraard hoopt niemand hiermee te maken te krijgen, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Als je letselschade oploopt door toedoen van een ander, kun je deze persoon of organisatie aansprakelijk stellen voor de onkosten die je maakt en mogelijk een schadevergoeding claimen. In dit artikel lees je hoe dat in z’n werk gaat!

Schakel professionele hulp in

Het indienen van een schadeclaim betekent een hoop administratieve rompslomp. Als leek is het dan ook vaak lastig om het overzicht te kunnen bewaren, terwijl het noodzakelijk is dat letselschade conform wet- en regelgeving wordt geclaimd. Het is daarom aan te raden om professionele hulp in te schakelen van een letselschadespecialist zoals Flyct. Een letselschadespecialist fungeert als belangenbehartiger en zet zich praktisch en juridisch voor jou in om tot een rechtvaardige schadeclaim te komen.

Breng alle schade in kaart

Zet alle schade die je hebt opgelopen op een rij. Schade betekent immers niet alleen lichamelijke en materiële schade, maar heeft ook betrekking op immateriële schade. Het gedeelte van de schadeclaim dat daarover gaat, wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd.

  • Materiële schade: verlies van inkomsten, medische kosten, schade aan persoonlijke bezittingen, aanpassingen aan woning, hulp in de huishouding.
  • Immateriële schade: shockschade, affectieschade of anderszins verlies aan levensvreugde door trauma.

Verzamel bewijslast

Om letselschade met succes te kunnen claimen, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijslast te verzamelen. Er wordt namelijk verwacht dat jij aan kunt tonen dat de ander onrechtmatig of nalatig heeft gehandeld. Bij bewijslast kun je denken aan foto’s van het ongeval, de plek van het ongeval en de schade die je erbij op hebt gelopen, getuigenverklaringen, een proces-verbaal of een arbeidsongevallenformulier.

Indienen van de schadeclaim

Als de bewijslast en schade in kaart zijn gebracht, kan de letselschade worden geclaimd. Bij wie je de claim precies indient, hangt af van het type ongeval.

  • Bedrijfsongeval: je stelt je werkgever aansprakelijk.
  • Verkeersongeval: je stelt de bestuurder van het voertuig of diens verzekeraar aansprakelijk.
  • Medische fout: je stelt het ziekenhuis of de zorginstelling aansprakelijk.