Ondernemend
Wanneer je in bezit bent van een elektrische auto wil je zorgeloos de weg op. Efficiënt jouw EV opladen hoort daarbij. Door de toename in het aantal elektrische auto’s wordt het steeds drukker bij publieke laadpalen. Dat maakt een laadpunt thuis een aantrekkelijke keuze; je vertrekt met een volle accu, laadt wanneer het jou uitkomt én bespaart op laadkosten. Maar wat kost een laadpaal thuis eigenlijk? Dat hangt af van meerdere factoren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Elektrische auto’s hebben een reputatie dat ze vaak erg prijzig zijn, maar wist je dat ze in verbruik een stuk voordeliger zijn? Helemaal wanneer je thuis laadt! Als je een eigen oprit hebt, kom je in aanmerking voor een laadpaal thuis. Maar wat kost een laadpaal thuis dan precies? Dat hangt af van de volgende factoren:
Het type laadpaal
Wil je liever een laadpaal met veel verschillende opties (bijvoorbeeld met dynamic load balancing) of juist een met minder? Vind je een extra groot vermogen belangrijk? Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen de prijs van jouw gekozen laadpaal die kan variëren tussen de 500 en 1200 euro.
Installatiekosten
Bij het installeren van een laadpaal komen veiligheidsrisico’s kijken aangezien je met hoge spanning en stroom werkt. Ervaren installateurs met elektrotechnische kennis weten hoe zij veilig en kundig jouw laadpaal kunnen installeren. Afhankelijk van de afstand tussen de meterkast en de laadpaal en het nodige graafwerk verschillen de installatiekosten tussen de 300 en 2000 euro.
Laadkosten
Met jouw eigen laadpaal betaal je enkel het energietarief van je energieleverancier. Naast relatief lage kosten per kWh betalen de meeste mensen ook maandelijks voor een laadpasabonnement dat vaak niet meer dan 10 euro per maand kost.
Subsidiemogelijkheden
Er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een laadpaal thuis. Echter verschilt het per gemeente of je subsidie kunt krijgen. Check dus bij je eigen gemeente wat de regelingen zijn. Als er subsidie mogelijk is bespaar je weer kosten voor een eigen laadpaal.
De aanschaf van een laadpaal lijkt veel kosten met zich mee te brengen. Echter verdien je dit binnen een paar jaar gemakkelijk terug doordat je op laadkosten bespaart. Met eigen zonnepanelen betaal je nog minder over je verbruikte energie. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een laadpaal thuis:
• Je bespaart kosten – Thuis opladen scheelt een hoop geld naarmate de kilometers toenemen; met een eigen laadpaal betaal je ongeveer 26 cent per kWh, terwijl je bij publieke laadpalen gemiddeld 35 cent per kWh betaalt. Goedkoop je elektrische auto opladen doe je dus met een laadpaal thuis. Let wel, tarieven voor openbaar laden verschillen per laadpaal en/of laadpas aanbieder.
• Geen wachtrijen – Door het toenemende aantal elektrische auto’s in Nederland wordt het steeds drukker bij openbare laadstations. Met een eigen laadpaal vermijd je lange wachtrijen en laad je op wanneer het jou uitkomt.
• Volle accu – Met jouw eigen laadpaal ga je altijd met een volle accu de deur uit. Hiermee vergroot je je actieradius ook meteen.
• Klimaatneutraal met zonnepanelen – Wanneer je zonnepanelen hebt en laadt terwijl de zon schijnt maak je effectief gebruik van je opgewekte stroom. Daarnaast bespaar je ook op je energierekening.