Ondernemend

Regionale arbeidsmarkt: techniekbranche heeft het nog steeds zwaar

De techniekbranche heeft het nog steeds zwaar als het gaat om het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. De verwachting is dat dit de komende jaren ook zo zal blijven. Opvallend is echter wel dat juist in onze regio het aantal WW-uitkeringen in het afgelopen jaar sterker is gestegen dan elders in de provincie. Zo zat bijvoorbeeld in de gemeente Deventer halverwege 2024 twee procent van de beroepsbevolking in de WW en dat is het hoogste percentage in de hele provincie Overijssel. Het gemiddelde cijfer van de provincie lag op dat moment ruim een kwart lager.

Banenkansen

Bedrijven in de techniekbranche moeten zich de laatste jaren steeds vaker in allerlei bochten wringen om de personele bezetting rond te krijgen. Als je online gaat zoeken naar het aantal vacatures voor monteur technische dienst via Synsel kom je al snel tot de conclusie dat de banenkansen voor deze functie zeer hoog zijn. Het is dan ook enerzijds zeer opmerkelijk datjuist de grootste groep van mensen in de WW in Deventer bestaat uit mensen met een technisch beroep. Zij hoeven namelijk niet veel moeite te doen om een geschikte vacature te vinden. Dit moet echter wel in het juiste perspectief worden gezien. Deventer mag dan een uitschieter zijn qua percentage, dat neemt niet weg dat het cijfer nog altijd bijzonder laag is, juist vanwege de krapte op de arbeidsmarkt in het algemeen.

Bedrijven moeten mogelijk inkrimpen

Naar verwachting zal die krapte nog zeker twintig jaar aanhouden. Hieraan ligt een combinatie van factoren ten grondslag. Het is voor een belangrijk deel te wijten aan de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, maar ook de manier waarop we in de loop der jaren zijn omgegaan met het techniekonderwijs speelt een rol. Daar komt nog eens bij dat de sector in het algemeen ook kampt met een imagoprobleem, omdat velen veronderstellen dat het werken in de techniek per definitie zwaar en vies is, hetgeen absoluut niet het geval is. De impact van de krapte op de arbeidsmarkt is groot, want als bijvoorbeeld de machinebouw stil komt te staan, kunnen veel andere bedrijven ook niet verder. Hierdoor zullen ze mogelijk moeten inkrimpen.

Energietransitie

Haaks op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt staan de plannen op het gebied van de energietransitie. Hiervoor is in de komende jaren veel extra technisch personeel nodig, dat vrijwel niet beschikbaar is. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.