Ondernemend
Recente cijfers laten zien dat het aantal coaches in Nederland sinds de pandemie fors is toegenomen. Waar Nederland in 2019 naar schatting zo’n 60.000 tot 62.500 coaches kende, zijn dat er inmiddels meer dan 75.000. De verwachting is dat deze trend zich in de komende jaren doorzet. Het volgen van bijvoorbeeld een coachopleiding bij NONONS is niet voor niets zo populair; mensen halen voldoening uit het helpen van anderen. Daar waar hun eerdere functie mogelijk steeds minder uitdaging bood. Ook het contact met mensen kan een belangrijke reden zijn om als coach aan de slag te gaan. Je hebt dagelijks met andere cliënten te maken, die ieder met hun eigen drempels en uitdagingen kampen. Als coach help je hen het vastlopen in zo’n uitdaging tegen te gaan.
Situatie op de arbeidsmarkt maakt carrièreswitch interessant
Een andere reden om een carrièreswitch te overwegen is de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures is nog altijd aanmerkelijk groter dan de groep met werkzoekenden in Nederland. Blijkt een nieuwe functie na een carrièreswitch niet te bevallen, dan is het relatief makkelijk om terug te keren naar een baan die lijkt op de huidige functie van een werkende. Het biedt kansen om iets nieuws te proberen, zonder direct een groot risico te lopen. Experts verwachten dat de arbeidsmarkt weliswaar iets verbetert, maar dat de krapte vooralsnog aan zal houden.
Werk van een coach biedt veel voldoening
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt biedt het werk van een coach doorgaans veel voldoening. Mede doordat het werk zeer divers is. Niet alleen zijn er tal van soorten coaches, denk aan een bedrijfscoach, een loopbaancoach, enzovoorts. Ook heb je dagelijks met nieuwe casussen te maken. De voldoening haal je uit het feit dat je een coachee geholpen hebt concrete stappen te zetten richting een vooraf gedefinieerd doel. Het stellen van doelen en bewustwording zijn twee belangrijke onderdelen van coachingstrajecten. Tijdens een professionele coachopleiding leer je daar meer over.
Vaardigheden die je opdoet komen ook elders van pas
Wanneer je voor het volgen van een coachopleiding kiest, doe je vaardigheden op die ook buiten het werkveld van een coach goed van pas komen. Denk aan het opbouwen van een coachende mindset, waarmee je leert écht te luisteren naar anderen en hen de juiste vragen stelt om informatie op te doen. Of denk aan vaardigheden in het structureren van gesprekken.