Ondernemend
Bitcoin, de koning van de cryptocurrencies, heeft door de jaren heen heel wat ups en downs meegemaakt. Nu de koers inmiddels ruim boven de 60.000 dollar staat, vragen veel mensen zich af: is het nog wel slim om in Bitcoin te investeren? In dit artikel proberen we hier een antwoord op te geven.
Eén van de dingen die mensen enthousiast kunnen maken over Bitcoin aanschaffen, is dat je er op steeds meer plekken mee kunt betalen. Of je nu online shopt of in een fysieke winkel staat, de kans wordt steeds groter dat je met Bitcoin kunt afrekenen. Grote organisaties zoals Microsoft en AT&T zijn er al mee begonnen, maar ook je lokale koffiebar of pizzeria zou zomaar Bitcoin kunnen accepteren.
Neem Overstock.com, één van de eerste grote webshops die Bitcoin omarmde. Of Travala.com, waar je met Bitcoin je hotelkamer of vliegticket kunt boeken in meer dan 230 landen. Zelfs KFC heeft in sommige landen al geëxperimenteerd met het accepteren van Bitcoin. Het laat zien dat Bitcoin langzaam maar zeker mainstream wordt. De acceptatie van Bitcoin als regulier betaalmiddel neemt gestaag toe.
Laten we ook eens naar de cijfers kijken. Want laten we eerlijk zijn, de meeste mensen investeren in Bitcoin omdat ze hopen er veel winst mee te maken. Maar is dat nog wel mogelijk? En hebben we de top niet al lang bereikt? Om dit te benaderen moeten we kijken naar de koers van Bitcoin door de jaren heen.
In januari 2017 kon je voor ongeveer 1.000 dollar een Bitcoin kopen. Nog geen jaar later, in december 2017, piekte de prijs op bijna 20.000 dollar! Daarna heeft Bitcoin een zeer wisselende periode doorgemaakt, maar nu, in 2024, is één Bitcoin zelfs meer dan 60.000 dollar waard.
Natuurlijk geeft dit geen garanties want investeren brengt ook risico’s met zich mee. Maar de geschiedenis heeft laten zien dat Bitcoin je investering flink kan laten groeien, zolang je maar geduld hebt en tegen een stootje kunt. Zoals we laatst al schreven, staat Bitcoin dan ook in de top 5 cryptocurrencies voor lange termijn investeringen.
Voor sommigen is de schaarste de meest favoriete eigenschap van Bitcoin. In tegenstelling tot ‘normaal’ geld, dat centrale banken eindeloos kunnen bijdrukken, zullen er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn. Punt uit.
Sterker nog, dankzij het halving-mechanisme van Bitcoin wordt de toevoer van nieuwe Bitcoins steeds verder beperkt. Elke vier jaar halveert de beloning die miners krijgen voor het verwerken van transacties. In mei 2020 daalde die beloning van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per blok. En dat gaat door tot de laatste Bitcoin is gemined.
Dus wat betekent dat voor jou als investeerder? Heel simpel: hoe schaarser Bitcoin is, hoe waardevoller het kan worden. Want een beperkt aanbod tegenover een groeiende vraag, is een recept voor prijsstijgingen op de lange termijn. Hierbij moet wel gezegd worden, dat in het verleden behaalde resultaten geen garanties geven voor de toekomst. En zoals met iedere belegging kun je in een slecht geval ook veel geld verliezen. Wees hier altijd op bedacht.
Maar hoe zou de toekomst voor de Bitcoin eruit kiezen zien? Want Bitcoin is niet alleen interessant als investering, maar het kan zeker ook de wereld veranderen. Er zijn daarom heel wat mogelijkheden voor de toekomst. Hieronder een aantal voorbeelden op een rij gezet.
Internationale betalingen mogelijk voor iedereen:
Wat dacht je van internationale betalingen? Met Bitcoin kun je snel, goedkoop en veilig geld versturen naar de andere kant van de wereld. Dat kan een enorme verandering zijn voor mensen in ontwikkelingslanden, die nu vaak geen toegang hebben tot goede financiële diensten.
Smart contracts en d’apps:
Wat als Bitcoin in de toekomst de basis wordt voor slimme contracten en gedecentraliseerde apps? Bijvoorbeeld bij allerlei contracten en overeenkomsten die zichzelf uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, met Bitcoin als betaalmiddel. Dat kan op allerlei gebieden een revolutie ontketenen, van vastgoed tot verzekeringen.
Een veilig toevluchtsoord:
En misschien wordt Bitcoin wel dé plek om je geld veilig te stellen in onzekere economische tijden. Omdat het niet gekoppeld is aan traditionele financiële systemen en er niet meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen zijn, zou het weleens een populair toevluchtsoord kunnen worden voor mensen die hun vermogen willen beschermen.
Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Bitcoin heeft de potentie om op allerlei manieren gebruikt te worden. Met zijn unieke eigenschappen en groeiende populariteit zouden de komende jaren weleens erg interessant kunnen worden voor de Bitcoin zelf, en voor de beleggers in Bitcoin.