Ondernemend
De woningmarkt verandert sinds de tweede helft van 2022 in snel tempo. Tot die tijd stegen de huizenprijzen hard. Wie zijn huis te koop zette kon er op rekenen dat het binnen een paar weken verkocht was. Mensen stonden in de rij voor een bezichtiging, vaak werd er zonder bezichtiging al een bod gedaan. Overbieden was de norm. Maar toen gebeurden er een aantal dingen die ervoor zorgen dat de woningmarkt ging kantelen, zoals dat door makelaars wordt genoemd. De belangrijkste reden is de stijgende rente.
De gevolgen voor makelaars
Door de oplopende rente kunnen huizenkopers minder geld lenen. Daardoor dalen de prijzen van koopwoningen. Dat betekent dat makelaars in Apeldoorn en omstreken op een andere manier omgaan met woningen die ze te koop aanbieden. De makelaar moet weer meer zijn best doen om de woning voor een goede prijs te verkopen. Dat betekent ook dat verkopers weer meer baat hebben bij een goed onderhouden huis. Wat ook meespeelt zijn de energiekosten. Door de fors hogere kosten voor gas en stroom willen kopers weten hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel speelt daarbij een belangrijke rol.
Eerst kopen, dan pas verkopen
Toen de huizenprijzen in de lift zaten, kozen veel mensen ervoor om een nieuw huis te kopen en pas daarna hun eigen woning te koop te zetten. Want dat huis werd toch wel verkocht. Nu de markt verandert kiezen mensen er weer voor om eerst hun huidige woning te verkopen voordat ze de aankoop van een andere woning aandurven. Dat huizen langer te koop staan en er niet meer de hoofdprijs voor hoeft te worden betaald, biedt kansen voor mensen die op zoek zijn naar een huis. Zij hebben weer wat meer te kiezen.
Een huis blijft te duur voor veel mensen
Makelaars waarschuwen wel dat een huis kopen nog altijd een kostbare aangelegenheid is. De gemiddelde prijs voor een koopwoning ligt begin 2023 nog altijd rond de 400.000 euro. Een nieuwbouwwoning is nog duurder. Alleen in bepaalde delen van Nederland kun je voor minder een woning kopen. Dat is onder andere het geval in Groningen en in Limburg. In de regio Apeldoorn zijn de koophuizen nog altijd fiks aan de prijs. Makelaars krijgen in deze regio maar zelden een woning in verkoop die minder kost dan 300.000 euro.
Gaan de prijzen verder dalen?
Makelaarsvereniging NVM, waar 70% van de makelaars bij is aangesloten, verwacht een verdere daling van de huizenprijzen. Maar een crisis zoals in 2008, toen veel koopwoningen ‘onder water’ kwamen te staan, ligt nu niet voor de hand. Dat komt omdat de meeste huiseigenaren een forse overwaarde hebben. Ook als de prijs van hun huis met enkele tienduizenden euro’s daalt is er nog steeds geen sprake van een hypotheek die hoger is dan de verkoopwaarde van de woning. Alleen mensen die recent een huis kochten en nu weer willen of moeten verkopen, kunnen in de problemen komen.