Ondernemend

Geïnteresseerd in zonnepanelen? Dit moet je erover weten!

Steeds meer woningen beschikken tegenwoordig over zonnepanelen. Een kwart van de koopwoningen heeft momenteel zonnepanelen op het dak liggen en dat aantal blijft alsmaar toenemen. En niet zonder reden. Zonnepanelen leveren namelijk geld op en dragen bij aan een groenere toekomst. In dit artikel lees je wat je moet weten over het plaatsen van zonnepanelen op jouw woning.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn er in grofweg twee soorten: glas-folie zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen. Glas-folie zonnepanelen hebben een voorkant van glas en een achterkant van foliecomposiet. Bekende typen glas-folie zonnepanelen, zijn monokristallijn, polykristallijn of amorf (silicium) zonnepanelen. Ook zogenaamde ‘zonnepannen’ bestaan vaak uit glas-folie zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen hebben aan beide kanten een glazen plaat. Ze zijn vaak egaal zwart van kleur. Alhoewel glas-folie zonnepanelen een stuk goedkoper zijn dan glas-glas zonnepanelen, wint de tweede soort het op vrijwel alle andere vlakken. Glas-glas zonnepanelen zijn van betere kwaliteit, hebben een langere levensduur, een hoger rendement, gunstigere garantievoorwaarden, enzovoorts.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

Er is bestaat geen vaste prijs van zonnepanelen. De prijs hangt namelijk volledig af van het aantal, de soort, de kwaliteit, de aanvullende producten, de productie van de zonnepanelen en van de leverancier. Vergelijk zonnepanelen daarom niet enkel op prijs, maar vooral op de kwaliteit en het rendement. Leveranciers zijn verspreid door ons hele land. Zoek je zonnepanelen Apeldoorn en omgeving? Dan ben je bij MobiSolar aan het juiste adres!

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. De beste plek om dit zonlicht op te vangen, is op het dak van de woning. De panelen worden door de leverancier op het hellende dak gelegd, bij voorkeur richting het zuiden en in een hoek van 35° – perfecte hoek om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen.

Om dit zonlicht om te kunnen vormen naar bruikbare energie, heb je een omvormer nodig in de meterkast. De leverancier van de zonnepanelen voert doorgaans deze aanpassingen door in de meterkast. De energieopbrengst van de zonnepanelen kun je bijhouden met een meter, ook deze bevindt zich in de meterkast.