Ondernemend

Denk jij ook al na over het verduurzamen van je koopwoning?

Woon je in een koophuis dat werd gebouwd voor de jaren 90 van de vorige eeuw? Dan is de kans groot dat je huis niet optimaal is geïsoleerd en verduurzaamd. Koopwoningen die vandaag de dag nieuw worden opgeleverd zijn wel goed op de toekomst voorbereid. 

Goed geïsoleerd, zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en vaak niet eens meer een gasaansluiting. Als jouw huis nog een laag energielabel heeft is het belangrijk om na te denken over verduurzamende maatregelen. Nu geldt al een minimum energielabel C voor bedrijfspanden. Over een aantal jaren geldt deze verplichting ook voor woonhuizen.

Wat kost dat allemaal, dat verduurzamen?

Veel huiseigenaren willen wel verduurzamen, maar ze hebben er het geld niet voor. Althans, dat is de vrees die bij velen leeft. Maar misschien valt het allemaal wel mee. Er komen steeds meer bedrijven met slimme oplossingen.

Neem nu Plexiglas in Lienden. Zij maken plexiglas op maat voor huizen en bedrijfspanden. Hiermee kun je de ramen verduurzamen zonder dat je het huidige glas hoeft te vervangen door duur HR+ glas.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om voor met een lager budget toch klimaatmaatregelen voor je huis te nemen.

Maar als ik dan toch nog een probleem heb met de kosten?

Als je kiest voor voorzetramen of achterzetramen dan is dat vaak al goedkoper dan kozijnen en ramen laten vernieuwen. Maar het kan zijn dat ook deze maatregelen voor jou net te hoog gegrepen zijn. Gelukkig denkt de overheid mee. Je kunt op verschillende manieren in aanmerking komen voor subsidie. Dan verdien je de investeringen nog sneller terug.

Zeker nu stroom en gas steeds duurder worden. Particulieren kunnen subsidie aanvragen via de gemeente. De informatie staat op de website van de gemeente waar je woonachtig bent.

Voor ondernemers zijn er verschillende mogelijkheden. Die staan beschreven op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt voor het verduurzamen van je bedrijf ook advies krijgen van een deskundige. Ook voor de kosten die deze deskundige berekent is subsidie mogelijk.

Wat gebeurt er als ik niet verduurzaam?

Wanneer je je huis niet verduurzaamt dan komt je dat uiteindelijk duur te staan. JE blijft zitten met hoge energiekosten.

Als je de woning wilt verkopen zal die aanzienlijk minder opleveren. Huizenkopers letten vandaag de dag extra op het energielabel van een huis. Als je woning een laag label heeft, zoals E, F of G, dan kan scheelt dat tienduizenden euro’s qua verkoopprijs. Voor bedrijven is het nog dringender om verduurzamende maatregelen te nemen.

Elk bedrijfspand moet vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben als het minimaal 100 m2 groot is. Als aan deze Europese eis niet wordt voldaan heeft de gemeente het recht om een boete op te leggen.

Uiteindelijk kan het gebouw op last van de plaatselijke overheid gesloten worden.