Ondernemend

De gevaarlijkste VPN-diensten van 2022

Een goede VPN is onmisbaar als je in 2022 zonder zorgen wilt internetten. Cybercriminaliteit, hackers en online tracking zijn in de afgelopen paar jaar groeiende problemen geworden. Je moet daarom altijd zorgen dat je aan de minimale bescherming voldoet:

• Update al je software, inclusief je besturingssysteem en al je apps.
• Gebruik een virus- en malwarescanner.
• Maak gebruik van sterke wachtwoorden, en gebruik NOOIT hetzelfde voor al je online accounts.
• Weiger cookies, of delete ze direct na gebruik.
• En gebruik een VPN als je met een wifi-netwerk verbinding maakt.

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleuteld en omleidt via een VPN-server. Zo is het altijd beschermd tegen hackers en pottenkijkers, zelfs als het wifi-netwerk is opgezet door oplichters om gegevens te stelen.

VPN-diensten

Commerciële VPN-diensten voor particulieren zijn bijna altijd apps die je kunt downloaden via Google Play, de App Store of de Microsoft Store. Met een abonnement bij de betreffende VPN-dienst kun je dan inloggen in de app en gebruik maken van de service.

Niet alle VPN-diensten zijn hetzelfde. Er is een grote verscheidenheid aan prijs, kwaliteit, snelheid, aantal servers, aantal locaties en nog meer kenmerken. Het is dus voor een beginner of leek erg moeilijk om er tussen te kiezen. Gelukkig zijn er onafhankelijke websites en experts in VPN die de diensten met elkaar vergelijken om je te helpen kiezen.

Als je gewoon de beste VPN zoekt, die tot de snelste en veiligste hoort, de meeste mogelijkheden heeft en bovendien niet opgemerkt wordt door streamingdiensten, kies dan gewoon voor NordVPN of ExpressVPN en accepteer het prijskaartje.

Als je echter liever op zoek gaat naar goedkopere of gratis diensten die aan je minimale eisen voldoen, let dan op! Sommige VPN-diensten zijn namelijk echt slecht, onbruikbaar en zelfs gevaarlijk. Verspil er geen tijd aan, download ze niet en geef ze je gegevens ook niet!

VPN-diensten die je beter kunt vermijden

  1. VPN-diensten die om onnodige gegevens vragen bij de registratie: Om de dienst te kunnen verlenen is alleen een e-mailadres nodig, geen telefoonnummer, telefoonstatus of naam van mobiele netwerk. Toch vraagt YogaVPN om deze onnodige gegevens. De vraag is waarom?
  2. Blijf weg van VPN-diensten die in hun kleine lettertjes zelf aangeven je te tracken, zoals Hotspot Shield, TouchVPN en Betternet VPN. Je gebruikt een VPN juist om dit te vermijden.
  3. VPN-diensten die gewoon niet werken. UnoTelly bijvoorbeeld, dat volgens gebruikers “vergat om een VPN in het pakket te sluiten”.
  4. Er zijn VPN-diensten die helemaal geen gebruik maken van encryptie, en dus niet meer zijn dan een peer-to-peer proxy, zoals HolaVPN. Ondanks de naam van de dienst is het belangrijk om goed te begrijpen welke service ze werkelijk verlenen.
  5. Gratis VPN-diensten zoals SuperVPN infecteren zelfs je netwerk of apparaat met spyware en/of malware, wat natuurlijk je privacy ernstig in gevaar brengt.
  6. In het ergste geval download je zelfs nep-VPN’s die je van je computer proberen af te sluiten met ransomware of systeembronnen in beslag nemen als onderdeel van een botnet.
  7. VPN-diensten waarvan je de app niet via de officiële marktplaats hebt gedownload. Psiphon VPN (geen slechte VPN!) had dit probleem in 2018, toen er versies de ronde deden waarmee geknoeid was door hackers. Download de software altijd via de website van de VPN-dienst zelf, of via Google Play of de App Store.

Als je betere opties wilt, die getest zijn en bewezen veilig zijn, kijk dan op VPNdiensten.nl voor reviews en vergelijkingen.