Ondernemend

Auto kopen of verkopen? Zo schrijf je het kenteken correct over

Yes! Jij hebt een nieuwe auto gekocht of je oude auto verkocht. Het verkopen van je oude auto is altijd fijn en geeft weer ruimte voor misschien een nieuwe aankoop. Een nieuwe auto kopen is natuurlijk super speciaal: van harte gefeliciteerd met je nieuwe auto! Voordat je lekker kunt gaan toeren moet je nog even een dingetje in orde maken en dat is het overschrijven van het kenteken. Nee, dit is niet de leukste klus, maar het moet gebeuren. Dus laten we gelijk even uitleggen hoe je het kenteken nou correct overschrijft, dan worden hier geen fouten gemaakt.

Stap 1: verzamel alle documenten

Het overschrijven van een auto is niet super complex, maar je hebt wel een paar dingen nodig voordat je dit kunt doen. Zorg dat je al je documenten bij elkaar hebt. Je hebt nodig:

  • Het originele kentekenbewijs of de kentekencard.
  • De tenaamstellingscode. Let op! Deze bestaat uit twee delen en je hebt ze allebei nodig.
  • Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, ID-kaart of rijbewijs.

Stap 2: ga naar een kentekenloket

Een kenteken auto overschrijven doe je bij een kentekenloket. Je kunt altijd wel een kentekenloket vinden bij jou in de buurt. Dit is vaak bij een postkantoor of een ander RDW-erkend bedrijf. Dit kun je heel makkelijk online vinden door te Googlen op het kentekenloket. Vergeet niet om al je documenten mee te nemen!

Stap 3: de tenaamstelling uitvoeren

Bij het kentekenloket wordt je gevraagd naar de documenten van stap 1. De medewerker voert de tenaamstelling dan uit en zorgt dat het kenteken wordt overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Je krijgt dan drie documenten terug van het kentekenloket:

  • Een tenaamstellingsverslag
  • Een tenaamstellingscode
  • Een vrijwaringsbewijs: deze is voor de verkoper

Stap 4: regel de verzekering en de wegenbelasting

Je bent er bijna! Als de auto op jouw naam staat, moet je ervoor zorgen dat je deze gelijk verzekerd. In Nederland is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Ga dus ook niet de weg op zonder verzekering! Dat kan heel duur worden, die boetes wil je natuurlijk niet riskeren. Je moet je auto ook aanmelden bij de Belastingdienst voor de motorrijtuigenbelasting.

Stap 5: check de overschrijving

Als alles goed is gegaan, ontvang je binnen een paar dagen na de tenaamstelling het nieuwe kentekenbewijs op jouw naam. Kijk altijd even goed of alle informatie die hierop vermeld staat ook daadwerkelijk klopt en dan ben je klaar om te genieten van je nieuwe auto! Veel plezier ermee!