Stedendriehoek

Langzaam reizen

Wie milieubewust wil leven, komt regelmatig in gewetensnood. Afval scheiden, minder vlees eten, investeren in schone energie, dat lukt nog wel. Maar die goedkope vliegvakantie naar de zon, is die dan ook taboe? Dat ‘vliegschaamte’ genomineerd werd als het woord van het jaar 2018, geeft aan dat menigeen het lastig vindt volledig duurzaam door het leven te gaan. Bied maar eens weerstand tegen al die aanbiedingen voor vliegreizen naar verre oorden. Velen van ons willen graag de rest van de wereld zien. En daarvoor heb je vaak een vliegtuig nodig.

Toch is het mogelijk als toerist de hele aardbol rond te reizen zonder het klimaat aan te tasten. De oplossing: meereizen als passagier op een containerschip. Natuurlijk, de schepen staan bekend om hun enorm hoge CO2-uitstoot. Maar ze varen sowieso, om goederen over de wereldzeeën van A naar B te vervoeren. De kleine aantallen passagiers die mee mogen varen op een vrachtschip, doen dat natuurlijk niet alleen uit milieubewustzijn. Ze hebben niet veel op met massatoerisme en zijn op zoek naar unieke ervaringen. Voor hen tellen de oneindigheid van de zee, de bijzondere ontmoetingen aan boord en vooral de rustige manier van reizen. Want je moet de tijd hebben: soms duurt de reis weken of maanden, bijvoorbeeld als je met een schip onderweg bent van Hamburg naar Kaapstad en weer terug. Niet voor niets heeft de Duitser Arne Gudde, een aanbieder van deze alternatieve vorm van toerisme, zijn reisbureau LANGSAMREISEN genoemd en een schildpad in het bedrijfslogo opgenomen. Ook het citaat op zijn website spreekt boekdelen: ‘Wie nieuwe landen wil ontdekken, moet bereid zijn de kust voor langere tijd uit het oog te verliezen.’

Langzaam reizen is niet voor iedereen weggelegd. Want goedkoop is het niet: je bent al snel tussen de 100 en 130 euro per persoon per dag kwijt. Ook moeten passagiers niet verwachten dat er bij inscheping een ontvangstcomité voor ze klaar staat – het is geen cruiseschip. De maaltijden zijn eenvoudig doch voedzaam (je eet mee met de bemanning), de cabine wordt slechts één keer per week schoongemaakt en voor de rest zoek je het maar uit. Weliswaar is er een fitnessruimte, zwembad en tv-kamer aan boord, maar daar blijft het bij. Ook goed om te weten: op het vrachtschip vaart geen arts mee en de faciliteiten voor contact met de buitenwereld zijn uiterst beperkt. Zo is er geen internet beschikbaar, terwijl je alleen e-mails kunt versturen – mails ontvangen is niet mogelijk. Bellen kan in principe, maar is duur en wordt afgeraden. Je bent op jezelf, de medepassagiers en de bemanning aangewezen en kunt niet zomaar van het schip af. En dat zullen veel mensen lastig vinden, misschien zelfs nog wel lastiger dan milieubewust leven.

Gert-Jan Hospers