Stedendriehoek

‘Investeer in de jeugd’

STEDENDRIEHOEK – Tijdens de Week van de Techniek wordt in de Cleantech Regio aandacht besteed aan werken in de technische sector. Maar waarom is dat zo belangrijk? Waarom zouden basisscholen en bedrijven hieraan mee moeten werken? “We hebben een enorme discrepantie”, legt Jan Haverkamp, voorzitter van Platform Techniek Stedendriehoek, uit. “Enerzijds stromen er leerlingen uit, anderzijds hebben we veel meer mensen in de techniek nodig.”

Er is al jaren een tekort aan personeel in de techniek, maar in vergelijking met vijf jaar geleden, voelen steeds meer bedrijven de urgentie om zich in te zetten voor personeelswerving. “Als je een oplossing wilt voor het personeelstekort, is het belangrijk om te investeren in de jeugd. Zij zijn de toekomst. Tijdens de Week van de Techniek merken we ieder jaar weer dat alle kinderen wel iets met techniek hebben. Ze vinden het allemaal leuk om iets te maken en in elkaar te zetten.” Door deze week te organiseren wil het platform mensen bewuster maken van de mogelijkheden in de techniek. “Wij zijn – naast de politiek, ouders en docenten – een factor om kinderen enthousiast te maken voor de techniek.”

Deze actie sluit aan bij de ambitie van de Cleantech Regio dat in 2023 iedere werkgever de medewerkers heeft die nodig zijn. De topambities van het thema Human Capital zijn:

  • in 2020 volgt 40% van alle leerlingen in het beroepsonderwijs een (bèta)technische opleiding
  • 1000 werk- en omscholingstrajecten om medewerkers in cleantech sectoren te krijgen (onder meer via Banensprint)
  • 10.000 vacatures ingevuld vanuit regionaal toptalentenprogramma

 

Open huis
Tijdens de Week van de Techniek komen in totaal 1500 basisschoolleerlingen een dagdeel naar Aventus. Ze gaan een technisch werkstukje maken en studenten van de Universiteit van Twente laten de leerlingen van alles beleven op het gebied van Wetenschap en Technologie. De leerlingen krijgen ook filmpjes te zien over recycling en de nieuwe techniek. Na afloop van het dagdeel krijgt iedere leerling een kunststof gereedschapskistje mee met een plattegrond en couponvel. Hiermee kunnen zij samen met hun ouders, broertjes en/of zusjes op zaterdag 30 maart zeven technische bedrijven in Apeldoorn bezoeken, die een open huis organiseren. De leerlingen krijgen daar een rondleiding en mogen meehelpen achter de schermen. Als ze weggaan leveren ze een coupon in en krijgen ze een stuk écht gereedschap voor in hun kistje.

Om te zorgen dat de kinderen niet alleen het stukje gereedschap ophalen, heeft het Platform Techniek Stedendriehoek voor de deelnemende bedrijven een workshop ontwikkeld. “Wil je de kinderen ontvangen en het bedrijf laten zien, dan moet je voldoen aan een aantal zaken. Je laat niet alleen zien wat je maakt, maar ook wat het tussenproduct is.” Het belangrijkste is dat de kinderen tijdens het open huis echt een beeld krijgen van het vak. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe machines werken en hoe een bouwtekening eruit ziet. Haverkamp glimlacht: “Het is altijd mooi om de kinderen bezig te zien. Ik hoop dat dit jaar net zo’n succes wordt als vorige jaren.”

Platform Techniek Stedendriehoek
Achter de Week van de Techniek zit Platform Techniek Stedendriehoek. Zij bundelt de krachten van ondernemers, onderwijs en overheid in de regio Stedendriehoek, om zo samen de instroom in techniek te vergroten. Het platform geeft techniek ‘een gezicht’ in de regio en stimuleert verbinding en samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.pts3h.nl.