Stedendriehoek
APELDOORN – In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter op brute wijze ontruimd. Ruim 1400 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug.
In 2023 is het 80 jaar geleden dat Het Apeldoornsche Bosch ontruimd werd. Na een aantal herdenkingen in klein gezelschap vanwege de coronapandemie kunnen zij ‘die ons zo bitter, bitter zijn ontnomen’ weer in een groot gezelschap herdacht worden.
De herdenkingsbijeenkomst heeft dit jaar plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Professor mr. Pieter van Vollenhoven, commissaris van de Koning John Berends, burgermeester Ton Heerts, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, nabestaanden, leerlingen van CSO De Prinsenhof en de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, bestuur en vrijwilligers Stichting Apeldoornsche Bosch en belangstellenden. Tijdens de herdenking zullen Yitschak Elzas, kleinzoon van de heer Fuldauer, voormalig directeur van Paedogogium Achisomog, Prof. mr. dr Job Cohen, burgemeester Ton Heerts en Johan Kruithof, voorzitter van Stichting Apeldoornsche Bosch spreken.
De herdenking begint om 10.00 uur in Het Vierhuis op het terrein van Het Apeldoornsche Bosch, het tegenwoordige ’s Heeren Loo (Laan van Schuilenburg 91, Apeldoorn). Hier worden de 1412 namen voorgelezen van de slachtoffers die tot dusver bekend zijn door nabestaanden, leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn en betrokkenen. Na het voorlezen van de namen draagt de Apeldoornse stadsdichter Peter Jan de Wilde het gedicht voor dat hij schreef voor deze herdenking.
De herdenkingsbijeenkomst in CSO De Prinsenhof (vanaf 13.30 uur, mr. Van Hasseltlaan 57, Apeldoorn) wordt bijgewoond door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Professor mr. Pieter van Vollenhoven, commissaris van de Koning John Berends, burgermeester Ton Heerts, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, leerlingen van CSO De Prinsenhof en de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, bestuur en vrijwilligers Stichting Apeldoornsche Bosch en andere belangstellenden. Aansluitend worden kransen gelegd bij het monument in het Prinsenpark in Apeldoorn.