Entertainment

Plunderende Vikingen lieten muntje vallen

Langs het zuidelijke deel van de rondweg Voorst is een zeldzame archeologische vondst gedaan. Het gaat om een vroegmiddeleeuwse Arabische zilveren munt. De archeologische opgravingen vonden in 2018 plaats in verband met de aanleg van de rondweg Voorst. Het archeologische onderzoeksbureau is nu klaar met het verwerken van alle verzamelde informatie en vondsten en deelt nu de eerste resultaten.

Dirham

Het gaat om een zogenoemde dirham, vermoedelijk uit de 9e eeuw. De dirham zit in een gesoldeerde zilveren fitting, zodat van deze munt een sieraad is gemaakt. Dit sieraad is aangetroffen in een paalkuil van een vroegmiddeleeuwse boerderij. Dit is mogelijk als bouwoffer gedaan. De dirham is bijzonder omdat deze munt in verband wordt gebracht met Vikingen; zij verkregen deze munten via handelscontacten met het Midden-Oosten.

Zeldzaam

In Karolingisch gebied – waartoe destijds ook Voorst behoorde – worden deze munten doorgaans niet aangetroffen. Daar werden ze vanwege hun hoge zilvergehalte omgesmolten en opnieuw geslagen tot Karolingische munten. In Nederland zijn enkele tientallen van deze Arabische munten gevonden, vrijwel alle behorend tot een Vikingzilverschat op Wieringen. Mogelijk is de vondst uit Voorst te relateren aan een plundertocht uit 882, waarbij Zutphen door Vikingen in de as werd gelegd.

Depot

Het archeologische onderzoeksbureau BAAC heeft de opgravingen in opdracht van de provincie Gelderland uitgevoerd. Na het opgraven zorgt het bureau ook voor verdere uitwerking van het onderzoek. Alle documentatie en vondsten worden overgedragen aan het Provinciaal Depot Bodemvondsten. Daar wordt ook dit sieraad bewaard voor onderzoek en tentoonstellingen.