Entertainment
De Kinderboekenweek heeft dit jaar plaats van 30 september tot en met 11 oktober en het thema is ‘En toen?’ Een thema dat uitnodigt om te reizen, terug in de tijd maar ook naar de toekomst. In de Stedendriehoek wordt er genoeg georganiseerd.
Vanwege de maatregelen rond corona is er dit jaar geen groot Kinderboekenweekfeest in CODA, maar in de diverse vestigingen is er toch van alles te doen alsook online: van de lancering van het boek ‘Lang geleden in Apeldoorn’ van Nanda Roep en Hélène Jorna, de uitreiking van het Apeldoorns Uiltje aan Maranke Rinck en terug in de tijd reizen met Robot tot leuke schrijf- en tekenworkshops, een bezoek aan de schatkamer van CODA of met de school meedoen aan de Tijdcapsule Challenge. Meer over het programma, de (online) activiteiten en hoe kinderen zich daarvoor kunnen aanmelden, is te lezen op de website www.coda-apeldoorn.nl/kinderboekenweek.
In de bibliotheken Centrum, Diepenveen, Bathmen, Schalkhaar, Keizerslanden en Colmschate kunnen kinderen de hele week meedoen aan een spannende speurtocht. In alle vestigingen ligt daarnaast het gratis doeboekje ‘Tijdreizen’ klaar. Op zondag 11 oktober vindt de traditionele afsluiting plaats met het Kinderboekenweekspektakel. Die dag is er van alles te doen in de Bibliotheek Centrum, maar vanwege de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal kinderen meedoen aan de verschillende activiteiten. Een kaartje voor een activiteit kost € 1,- en is te koop via www.bibliotheekdeventer.nl/kinderboekenweek.
Ook Bibliotheek Brummen|Voorst heeft diverse online en offline activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar tijdens de Kinderboekenweek. Onder het motto ‘En toen?’ ontdekt de jeugd meer over de geschiedenis, natuurlijk niet alleen maar door te lezen, maar ook door lekker actief bezig te gaan.
Het boekje ‘Tijdreizen’ kan men ophalen in de bibliotheekvestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello. Het is een doe-boek met opdrachten, puzzels en spellen, alles rondom de allerbeste kinderboeken over het thema geschiedenis. Het programma is zowel online als offline een leuke uitdaging. “Er is geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Tijdens de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd, onder meer met boeken. Boeken brengen de geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Je kunt spannende verhalen lezen over ridders, je verplaatsen in oorlogstijd of van alles te weten komen over de Oudheid. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!” aldus Sylvia van den Top.
“De Kinderboekenweek is in het leven geroepen om de allerjongsten te laten ontdekken hoe leuk lezen eigenlijk is. En het mooie is, door te lezen leer je je beter concentreren en word je ook steeds een beetje slimmer. Je fantasie komt er ook mooi door tot leven en ben jij nieuwsgierig aangelegd? Dan is lezen helemaal jouw ding! Je kunt alles ontdekken wat je maar wilt, van vroeger en nu. En is lezen nog te moeilijk? Dan is voorlezen natuurlijk minstens zo leuk én gezellig!”
De bibliotheken bieden onder meer boeken, e-books, tijdschriften en activiteiten voor kinderen en volwassenen. Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Niet-leden kunnen gebruikmaken van de collectie en van activiteiten in de Bibliotheek. Alleen voor het lenen van boeken en andere materialen is een lidmaatschap nodig.
In het kader van de Kinderboekenweek wordt elk jaar de Zilveren Griffels uitgereikt. Eén daarvan is gewonnen door het schrijverscollectief Patsboem! Liesbeth Rosendaal uit Warnsveld (derde van links) vormt samen met Roos Jans, Juul Lelieveld en Annemiek de Groot dit schrijverscollectief. Samen schreven zij het non-fictie kinderboek ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’, geschikt voor de jeugd vanaf 10 jaar. In het voorjaar belandde het boek al in de top 3 van de Kinderjury, maar in augustus volgde een andere prijs: de Griffeljury bekroonde het boek met een Zilveren Griffel in de categorie informatief. De schrijvers maken met hun Zilveren Griffel automatisch kans op de Gouden Griffel, die aan de vooravond van de Kinderboekenweek wordt uitgereikt.