Stedendriehoek

Een teek verwijderen: moet je nou trekken, draaien of schuiven?

Heb je een teek opgelopen, dan moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. De overdracht van de lymebacterie uit de teek komt namelijk vertraagd op gang. De kans op het oplopen van de ziekte van Lyme is 2 a 3 procent, maar hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger de kans wordt. Wil je een teek weghalen, gebruik dan nooit alcohol, zeep, vaseline of vuur. Gebruik een tekenpincet of een pincet met een scherpe punt. Vooral met een spits pincet kun je de teek goed bij de huid beetpakken. Vervolgens trek je hem rechtop met een rustig trekkende beweging los.

Er zijn inmiddels ook veel andere tekenverwijderaars te koop, zoals producten met een inkeping of een lasso. Heeft je tekenverwijderaar een inkeping, dan klem je de teek in een fijn toelopend sleufje en vervolgens wordt de teek uit de huid geduwd, gesleept of gedraaid. Dit soort producten zijn heel makkelijk mee te nemen. Nadelen zijn dat het sleufje soms te wijd is voor de kleinere teekjes (larven en nimfen), teekjes in huidplooien lastig bereikbaar zijn en het plastic soms wat kan vervormen. Heb je een tekenverwijderaar met een tang of lasso, dan pak je de teek zo dicht mogelijk op de huid beet, loodrecht, waarna je de teek draaiend verwijderd. Teken die klein zijn of nog maar net vastgebeten zitten zijn het makkelijkst met een scherp pincet en soms ook nog prima met scherpe nagels te verwijderen.

Wat kun je doen bij brandhaarklachten?

De eikenprocessierups is een diertje dat de laatste jaren beroemd is geworden en dat is niet te danken aan het mooie uiterlijk, maar aan de beruchte brandharen die zorgen voor veel ongemak bij mensen en dieren. De brandharen laten makkelijk los waarna ze door de wind worden verspreid.

Rond half april komen de eitjes uit. De rupsen gaan ’s nachts vanuit de nesten in een grote groep op zoek naar voedsel. Dit zijn de zogenaamde processies. Overdag zitten de rupsen bij elkaar in een spinsel tegen de stam of dikkere takken. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Er zijn een paar manieren om de brandharen voorzichtig van je huis te verwijderen. Trek thuis heel voorzichtig je kleding uit en was de kleding op minimaal 60 graden. Strip je aangedane huid met (schilders)tape. Neem steeds een nieuw stukje. Spoel de huid af met lauw water. Kalmerende zalf helpt tegen de jeuk en hoe erg de jeuk ook is, probeer niet te krabben of wrijven. Heb je erge klachten, neem dan contact op met de huisarts.