Stedendriehoek

De Vergaderfabriek, een 3D-geprint gebouw in tien dagen

TEUGE – “Het gebeurt gewoon in Teuge”, vertelt Arvid Prigge enthousiast. “Wij staan als dorp ineens op de wereldkaart als het gaat om duurzaamheid.” Nog even en dan staat in Teuge het eerste commerciële 3D-betongeprinte gebouw van Europa, bedacht vanuit een visie die vele malen verder gaat dan het bouwen van ‘alleen’ een nieuwe vergaderlocatie.

“Wij wilden een nieuwe vergaderlocatie neerzetten, maar dit moest een innovatief, duurzaam en inspirerend gebouw worden. Een concept waarbij we gasten – individueel, groepen en teams – volledig willen meenemen in een nieuwe, innovatieve wereld. Daarbij wilden we vooral dat het concept zou passen bij onze doelgroep en deze omgeving. Omdat de traditionele bouw dit ons niet kon bieden, zijn wij verder gaan kijken wat er mogelijk is en zo kwamen wij, inmiddels drie jaar geleden, bij 3D-printen uit. Samen met diverse partners, waaronder CyBe en Witteveen+Bos, net als de gemeente en Cleantech Regio, hebben wij elk aspect uitgewerkt en nu is het dan bijna zover.”

“Inspiratie tot een duurzame toekomst is ons doel”
Een ronde vorm, duurzame materialen en een hoogwaardige technologie waarbij je je als bezoeker in een andere wereld waant.” De ronde vorm van het gebouw is hierbij het uitgangspunt geweest voor architect Pim van Wylick. Voor een bijzondere zintuiglijke waarneming voor de bezoekers wordt 360 gradenprojectie gebruikt. Beeld, muziek en geur zorgen voor een optimale beleving. “Inspiratie is ons doel. Inspiratie tot nadenken over wat er allemaal mogelijk is met de technieken die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Zo biedt 3D-printen zoveel mogelijkheden en het kan op den duur voor zoveel andere doeleinden worden ingezet, zoals in zorginstellingen.”

Tien dagen printen
De printer is inmiddels aangekomen op de locatie en een tent omringt de plaats waar het gebouw van 120m2 wordt neergezet. De testen die zijn uitgevoerd afgelopen tijd zijn veelbelovend. “Het materiaal kan ontzettend veel kracht aan. Bij de testen kwam er zelfs geen krimp bij een verdubbeling van de maximale kracht. Dit laat zien dat wij als mens zoveel kunnen betekenen voor een duurzame en circulaire toekomst.”

Het printen van het gebouw duurt tien dagen. “Wij willen iedereen laten zien wat wij hier doen. Daarmee willen we inspireren en tonen wat er allermaal mogelijk is met een goed team aan mensen om je heen. Duurzame bouw, waarbij bijvoorbeeld biokorrels als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Alles valt of staat bij deze techniek met een juiste grondstof. Je grondstof zorgt voor de kwaliteit. Deze bouw staat voor onze toekomst; het rendement is 75% circulariteit. Ons 3D-gebouw staat er binnenkort, maar eigenlijk is dit pas het begin van een nieuwe duurzame toekomst.”
Dit bijzondere gebouw wordt gerealiseerd met een bijzonder team: Witteveen en Bos, Cybe Construction, The Form Foundation, Revelation, Lexence advocaten, Elma media, de Slaapfabriek en Centre4moods b.v.
Voor boekingen en meer informatie over de voortgang kijk op www.devergaderfabriek.nl  of op www.3dprintedbuilding.eu 
Foto: copyright vergaderfabriek.nl