Stedendriehoek
Veel groep 8-leerlingen dreigen dit schooljaar, vanwege de coronacrisis, geen praktisch verkeersexamen te kunnen doen. Voor deze leerlingen heeft Veilig Verkeer Nederland een eenmalig alternatief bedacht: de Praktijktoets thuis. Deze is gericht op de route naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen, kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.
“Verkeer is een praktijkvak. De verkeerskennis is belangrijk, maar de echte verkeerservaring doe je op in de praktijk. Daarom is het praktisch verkeersexamen een onlosmakelijk onderdeel van het nationaal VVN Verkeersexamen. Belangrijk dus dat we kinderen ook in deze coronatijd de kans geven om toch die belangrijke ervaring mee te geven”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.
Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck aan de hand van een handige VVN-app. Vervolgens oefenen de kinderen de nieuwe schoolroute samen met hun ouders, zodat zij weten waar zij op moeten letten. Wanneer kinderen dit hebben gedaan nemen kinderen met hun ouders de punten op het werkblad door, om te zien waar op gelet wordt tijdens het fietsen van de route. Deze punten staan op het werkblad dat ouders via school krijgen. Daarna fietsen de kinderen de route als praktijktoets, terwijl hun ouders achter hen aan fietsen om te kijken hoe het gaat. Na afloop hiervan kunnen kinderen met hun ouders bespreken hoe het is verlopen en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen. In overleg met de school kunnen kinderen voor het einde van dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.
Naast de verkeerslessen op school doen kinderen verkeersinzicht vooral op door zelf deel te nemen aan het verkeer als voetganger en fietser. Veilig Verkeer Nederland roept ouders dan ook op om de kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te begeleiden en hier zo jong mogelijk mee te beginnen. Daarnaast is het goede voorbeeld geven van groot belang. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gezamenlijk afspraken maken over het ongestoord deelnemen aan het verkeer, ook wel MONO genoemd, en het wachten voor het rode voetgangerslicht.
Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat ouders het spannend vinden om hun kinderen letterlijk en figuurlijk los te laten in het verkeer. Want wanneer kun je je kind ‘los laten’ in het verkeer? Momenten die ouders spannend vinden: zelfstandig naar school laten gaan en voor het eerst alleen door het donker laten fietsen. Rob Stomphorst: “Juist door met je kind veel te gaan fietsen, zie je hoe je kind reageert in het verkeer. Je ontdekt wat je kind al kan en waarmee je nog kunt helpen. Een goede reden om dit ook in de zomervakantie te doen als voorbereiding op de nieuwe route naar de school voor voortgezet onderwijs. Als de scholen weer beginnen is er altijd een toename van fietsongevallen te betreuren en dat moeten we voorkomen.”
Voor meer informatie: examen.vvn.nl/vvn-praktisch-verkeersexamen