Stedendriehoek

Avondklok blijft, meeste contactberoepen weer aan het werk

“Komende zaterdag, 27 februari, is het op de kop af een jaar geleden dat de eerste officiële Nederlandse coronapatiënt bekend werd. Een jaar al”, start Rutte de persconferentie die hij zojuist samen met minister Hugo de Jonge gaf om de maatregelen tegen het coronavirus toe te lichten.

Rutte: “We gaan naar een laatste fase toe, maar dat is een lastige fase. Dit komt door de Britse variant, de druk op de zorg en de onvermijdelijke derde coronagolf. En hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt. Leerachterstanden, eenzaamheid en depressie en ondernemers die het moeilijk hebben. Daarom moeten we nu extra risico’s nemen om tegemoet te komen aan die maatschappelijke uitputting door de strenge maatregelen.”

Basisregels
“De basisregels blijven gelden: handen wassen, afstand houden, thuiswerken. Ons gedrag doet ertoe. Alleen door deze  maatregelen kunnen we nu versoepelen. Op dit moment gaat een op de vier mensen met corona toch naar de winkel of de hond uitlaten en dat helpt niet”, aldus Rutte.

Contactberoepen
De meeste contactberoepen (uitgezonderd sekswerkers) mogen vanaf volgende week dinsdag weer aan het werk. Er wordt alleen op afspraak gewerkt.

Onderwijs
Middelbare scholen en mbo’s gaan per 1 maart deels open voor onderwijs op locatie. Alle leerlingen en docenten (speciaal onderwijs uitgezonderd) moeten daarbij 1.5 meter afstand houden.

Winkelen
Winkelen op afspraak wordt mogelijk.

Sport
Buitensport voor jongeren tot 27 jaar wordt toegestaan, maar er moet zo mogelijk wel afstand worden gehouden van elkaar.

Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met maandag 15 maart. “Juist het verlengen van maatregelen zoals de avondklok maakt versoepelingen nu mogelijk.” De avondklok is in werking sinds 23 januari. Mensen mogen tussen 21.00 en 04.30 uur niet op straat zijn, tenzij ze een geldige reden hebben. De avondklok blijft gelden, onafhankelijk van het lopende hoger beroep. De regeling is daarvoor inmiddels gekoppeld aan de spoedwed, de TWM (tijdelijke coronawet).

Minister De Jonge geeft aan dat een terugkeer naar het normale leven nog even duurt. “En dat is lastig, voor iedereen. Tot er genoeg mensen zijn gevaccineerd zijn testen en maatregelen nodig. Daarom is er op dit moment nog veel onzeker over het einde van de coronacrisis. Hoe snel worden vaccins geleverd? Wat is de testcapaciteit? De komende periode worden er veel meer vaccins geleverd dan nu het geval is. In de herfst zou de vaccinatiedrive moeten zijn afgerond.”
Er lopen op dit moment meerdere onderzoeken naar manieren om bijvoorbeeld theatervoorstellingen en publiek bij sportwedstrijden mogelijk te maken.

Op 8 maart volgt er een nieuwe persconferentie.