Zorg
door Peter van den Boom
Sinds 2020 is Desiree Creemers bestuursvoorzitter van het Deventer ziekenhuis (DZ). Samen met medebestuurslid Eric Kroon is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit ziekenhuis in het immer onrustige zorglandschap, waarin ook dit jaar weer sprake was van vele ontwikkelingen, zoals de uitvoering van het integraal zorgakkoord. De bestuursvoorzitter gaat een aantal zaken langs die het aanzien van de zorg en het DZ zeker zullen veranderen.
Een fulltime RvB-functie is natuurlijk sowieso pittig, maar toch is Desiree nog een dag in de week praktiserend kinderarts. “Er zijn mensen in Deventer die mij kennen, ouders van patiënten die bij mij geweest zijn. Qua functies kan ik beide best combineren, qua uren niet echt met al die perikelen rondom het kabinet en de invoering van de integrale zorg. Maar ik vind kindergeneeskunde heel erg leuk en het is voor mij een mogelijkheid om ook op de werkvloer te blijven. En gelukkig hoef ik tot nu toe geen keuze te maken…”
Middelgroot en innovatief
Het DZ is een middelgroot topklinisch ziekenhuis dat de Sallandse regio bedient. “Dat betekent dat er hier plek is voor medische vervolgopleidingen en opleidingen voor verpleegkunde en dat er extra aandacht is voor wetenschap en innovatie”, licht Desiree toe. “Omdat we financieel gezond zijn en een heel goed zorg- en welzijnsnetwerk hebben in de regio (genaamd Salland United), zijn wij in staat om mee voorop te lopen bij zorginnovaties. Daarbij hebben wij slechts voor een enkele afdeling moeite om voldoende personeel aan te trekken, dus we tellen hier in Deventer onze zegeningen.”
Integraal Zorgakkoord uitvoeren
Maar er blijft natuurlijk genoeg te doen. “2024 was echt het jaar van de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord, van spreiding naar concentratie van zorg. We zijn voor verschillende zorgonderdelen onderdeel van een netwerk van ziekenhuizen. Samen met de vier noordelijke provincies en een gedeelte van Gelderland vormen we bijvoorbeeld één van de zeven oncologieregio’s. Daarbinnen vormen wij een oncologienetwerk OVIJ met Gelre Ziekenhuizen, Isala en Radiotherapie Groep. Dan is het goed nadenken en overleggen met alle betrokken organisaties, dokters, patiënten, burgers en verpleegkundigen waar die oncologische zorg het beste kan plaatsvinden. Bedoeling is dat de kwaliteit én de toegankelijkheid van de zorg verbeteren; ofwel goede zorg dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet. Ik denk dat dat in regionaal verband gelukt is. Concreet resultaat is dat de operaties van Deventer longpatiënten plaatsvinden in het Gelre ziekenhuis, waar een chirurg van het DZ mee-opereert en alle voor- en nabehandelingen gewoon in het DZ kunnen.”
Daarnaast was de bestuursvoorzitter heel druk met de zorgtransformatie in de regio. “In feite zijn wij hier met Salland United, waar meer dan 40 zorg- en welzijnsorganisaties bij betrokken zijn in de Sallandse regio, al in 2016 mee begonnen. Daardoor hebben we een voorsprong. En dat loopt hier ook soepel omdat er niets van bovenaf opgelegd wordt. Hierdoor kunnen we een groot aantal projecten gezamenlijk doen om de zorgtransformatie vorm te geven.”
Telemonitoring – vaker thuis blijven
Een goed voorbeeld hiervan is de inzet van telemonitoring, waarbij de patiënt een of meerdere controleapparaten thuis heeft en de resultaten daarvan digitaal doorstuurt. Desiree: “Neem patiënten met hartfalen die in hun laatste levensfase zitten. Voorheen moesten zij heel vaak naar het ziekenhuis voor opnames en controles. Met telemonitoring hoeft dat veel minder. En als het even minder goed zou gaan, kan er een verpleegkundige van het ziekenhuis of van de wijkzorg aan huis komen, maar ook een welzijnswerker of de huisarts. Waardoor men gewoon thuis in de vertrouwde omgeving kan blijven. De kwaliteit van zorg gaat hierdoor zelfs omhoog.”
Salland Kliniek
In het DZ gebeurde nog veel meer. Er kwam een Salland Kliniek met korte wachttijden voor laagcomplexe, electieve (planbare) zorg voor patiënten met orthopedische klachten aan de schouder, knie en heup. Het antwoord van het DZ op de toenemende populariteit van privéklinieken. “Heb je naast die laagcomplexe zorg ook hoogcomplexe zorg nodig, dan kun je die ook bij ons krijgen. Want wanneer de zorg complexer wordt, kunnen privéklinieken die vervolgzorg niet bieden.”
Prikrobot wens priklab
Een andere noviteit die nogal veel publiciteit trok, was de aangekondigde komst van drie automatische bloedafnameapparaten, ofwel prikrobots. “Het is best moeilijk om voldoende medewerkers te vinden om te prikken”, legt Desiree uit. “Tot nu toe hebben we geen tekort, maar dat verwachten we in de nabije toekomst wel. Daarom denken we dat we hiermee met minder medewerkers toch een hogere kwaliteit van bloedafnames kunnen bereiken. Je laten prikken door een medewerker kan natuurlijk ook nog steeds. Het leuke van dit project is dat we het met alle medewerkers van het priklab doen, en dat we het niet van bovenaf hebben bedacht en uitgevoerd. Alle betrokkenen konden meepraten en hebben ook gezegd dat ze dit niet als een bedreiging zien, maar dat het gaat helpen om de komende jaren ons werk goed te kunnen blijven doen. Een heel mooi voorbeeld van een landelijke ontwikkeling om zorgprofessionals veel meer de regie te laten houden op nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden.”
Hybride zorg
Daarin past het ook om de patiënt meer de regie te geven over het eigen proces, meer samen met behandelaars te beslissen over vervolgtrajecten of behandelingen. “Digitaal een afspraak maken via het patiëntenportal MijnDZ, terwijl als je een medewerker wilt zien of spreken, dat ook mogelijk blijft. Diabetespatiënten die, naast dat ze diverse keren per jaar naar het ziekenhuis moeten komen, tussendoor ook hun vragen online kunnen stellen. Voorbeelden van een hybride zorgsysteem, allemaal ontwikkelingen die de zorg passender en beter maken.”
Het Integraal Zorgakkoord – samenwerken aan gezonde zorg
Toegankelijke, goede en betaalbare zorg is belangrijk, maar steeds moeilijker om te blijven garanderen. De vraag naar zorg neemt toe, terwijl er een tekort is aan zorgmedewerkers. In het Integraal Zorgakkoord uit 2022 staan afspraken tussen de overheid en een groot aantal partijen in de zorg. Doel is de zorg te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst.
Afspraken in het Integraal Zorgakkoord
Wat gaat er veranderen voor mensen die zorg gebruiken en mensen die in de zorg werken?
Veranderingen voor mensen die zorg nodig hebben:
Er komt meer aandacht voor gezond leven, zodat er hopelijk minder zorg nodig is. Bijvoorbeeld gezond eten en sporten, minder roken en minder alcohol gebruiken.
Zorgaanbieders bekijken samen met de zorggebruiker (patiënt of cliënt) wat die nodig heeft.
Daarbij staat kwaliteit van leven centraal: waar is de zorggebruiker het meest mee geholpen?
Mensen krijgen zorg zo veel mogelijk dichtbij huis of digitaal (bijvoorbeeld via internet). Voor ingewikkelde zorg (ook wel complexe zorg genoemd) moet iemand soms verder reizen.
Veranderingen voor medewerkers in de zorg:
Meer ruimte voor werkplezier, scholing en eigen inbreng.
Meer tijd voor patiënten en cliënten, door minder regels en administratie.
Zorg digitaal aanbieden als dat kan, fysiek (in persoon) als dat nodig is.
Er komt een landelijk netwerk om elektronische gegevens in de zorg te delen.