Stedendriehoek

Wilgen én vrijwilligers oersterk dankzij knotgroep

door Petra Baars

DEVENTER – Al meer dan dertig jaar, afhankelijk van de waterstand, kunnen de wilgen langs de IJssel rekenen op een bezoek van de Deventer Knotploeg. Deze groep vrijwilligers voorziet de bomen van een nieuwe coupe en verliest daarbij ook elkaar niet uit het oog.

Hennie Meutstege is coördinator van de knotgroep: “Knotten is voor 90 procent handwerk. De eerste keer ga je met spierpijn naar huis, maar aan het eind van het seizoen waarin we ongeveer tien keer knotten, heeft iedere knotter zoveel conditie dat alle spierpijn is verdwenen. Je kunt op zaterdag naar de sportschool gaan, of je kunt gaan knotten. De mooiste sportschool is in de natuur.”
“We maken met elkaar het landschap mooier. Wilgen vormen een landschapselement met een historische waarde. Vierhonderd jaar geleden werden er al wilgen geknot. Ze zijn oersterk en vormen een broedplaats voor vogels, bijvoorbeeld steenuiltjes.”
“Als knotgroep moeten we ook reëel blijven. Er zijn zoveel wilgen, dat je die nooit allemaal kunt knotten. Daarbij speelt ook leeftijd een rol. De gemiddelde leeftijd bij ons ligt op 70, maar ik heb ook een vrijwilliger van 81. Ik hoop dat ik op die leeftijd de boom nog in kom.
Ik vind het leuk om zelf te knotten en om mensen bij elkaar te brengen. En we kunnen altijd knotters gebruiken. Nu bestel ik jaarlijks zo’n tien nieuwe zagen voor de knotgroep, maar dat mogen er van mij ook twintig worden.”

[kader]

Meer weten over Hennie en de knotgroep? Het volledige interview is als podcast te beluisteren op www.deventerverhalen.nl. Hier vind je ook andere Deventer Verhalen. #DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster.

Foto: Hennie Meutstege