Stedendriehoek
De gemeenten Deventer, Zwolle, Olst-Wijhe en Kampen gaan samen met bewoners de strijd aan tegen plastic afval op de oevers van de IJssel. De gemeenten zoeken daarom sport- en cultuurverenigingen die op zaterdagochtend 31 oktober afval langs de IJssel willen opruimen.
In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen; zij krijgen allen een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor hun clubkas. Verenigingen kunnen zich tot en met 19 oktober aanmelden via https://www.schonerivieren.org/opruimactie-langs-de-ijssel-voor-verenigingen/
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Als dat niet wordt opgeruimd, belandt het afval in de rivieren en uiteindelijk in de zee. Daar richt plasticsoep veel schade aan het zeeleven aan. Daarom zijn gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen aangesloten bij riviernetwerk Schone IJssel: in heel Overijssel en Gelderland maken verenigingen de oevers van de IJssel schoon. De opruimacties langs de IJssel worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.
De opruimacties langs de IJssel zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. In het voorjaar van 2020 deden de eerste ‘citizen scientists’ onderzoek naar het afval langs de IJssel. Per honderd meter rivieroever vonden zij gemiddeld 314 stuks afval. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen. Kijk op www.schonerivieren.org.