Stedendriehoek

Veel belangstelling voor lezing over duurzaam begraven 

VORDEN – Terwijl de kikkers hun stem laten horen vanuit het Schapenmeer, vult de boskapel van de natuurbegraafplaats in Vorden zich met belangstellenden voor de lezing ‘Duurzaam Begraven’ door Luuk Assinck. Een kist van geschaafd, onbehandeld hout staat in het midden van de kring, op een tafel ernaast liggen verschillende zaken die Luuk is tegengekomen tijdens opgravingen.

Een kunststof kam, metalen handvat van een kist en een panty. Allemaal zaken die niet vergaan in de grond. Het verhaal gaat over de keuzes die gemaakt kunnen worden om een uitvaart duurzamer te maken. De keuzes voor omhulsel, de kleding maar ook rouwvervoer hebben invloed op hoe natuurvriendelijk een uitvaart is. Een onderwerp waar doorgaans niet veel over gesproken wordt, maar wat volgens Luuk Assinck en de medewerkers van de natuurbegraafplaats wel heel belangrijk is. “Op onze natuurbegraafplaats hebben we richtlijnen die we meegeven aan belangstellenden en uitvaartleiders.”

“Bij natuurbegraven kennen we de eeuwigdurende grafrust, dus dat we begraven, blijft daar voor altijd. Zo proberen we de natuur zo veel mogelijk te beschermen”, aldus Mirjam Snelting, locatiebeheerder van de natuurbegraafplaats. De aanwezigen luisteren en stellen volop vragen. Eén van de aanwezigen is Frank Dekker, uitvaartleider in Zutphen. Hij is blij dat er meer openheid komt over dit onderwerp. “Het heeft te maken met respect hebben voor onze aarde. We hebben er maar één en daar moeten we goed voor zorgen.” Als de lezing voorbij is, gaan de meeste aanwezigen nog een wandeling maken door het natuurgebied. Een mooie manier om van de natuur te genieten.

Op zaterdag 15 juni, van 11.00 tot 16.00 uur, wordt op de natuurbegraafplaats een inspiratiedag georganiseerd waar verder kennis gemaakt kan worden met de natuurbegraafplaats en de mogelijkheden voor een groene uitvaart. Natuurbegraafplaats Schapenmeer ligt in het bos achter de algemene begraafplaats in Vorden. Het totale bos is 65 hectare groot, op een klein deel daarvan wordt begraven. Oude loofbomen en dennen wisselen elkaar af rondom een poel die is omzoomd door imposante rododendrons. Op een natuurbegraafplaats worden alleen natuurlijke materialen gebruikt bij de begrafenis en de grafrechten zijn eeuwigdurend.