Sport
De ‘gezelligste ijsbaan van Nederland’ opende zaterdag haar deuren voor publiek. In de afgelopen periode werd er hard gewerkt aan twee curlingbanen. Curling is één van de snelst groeiende wintersporten en nu dus ook te beoefenen in Deventer.
De twee curlingbanen op het middenterrein voldoen aan de officiële Olympische richtlijnen. Hierdoor kunnen zowel professionele teams komen trainen als recreanten. Terwijl de schaatsers langs flitsen en de ballen op de padelbaan heen en weer vliegen, sleept ijsbaanmanager Henk Reyers een paar stenen de curlingbaan op. “Ik ben blij dat we de twee banen op tijd klaar hebben. We zijn er een jaar mee bezig geweest en moesten afwachten hoe het technisch uit zou pakken. Nu zijn we er helemaal klaar voor en de reserveringen kunnen gemaakt worden. Het heeft wel even geduurd voor we het voor elkaar hadden.”
Reyers vervolgt: “Het idee ontstond twee jaar geleden, maar destijds vonden we de investering te groot. Toen vorig jaar Flevonice in Biddinghuizen ter ziele ging, konden wij de aluminium buizen die voor de bevriezing zorgen, overnemen. De noodzakelijke aansluitingen hadden we al liggen. We sloten de buizen aan op ons bestaande systeem en stortten een betonnen vloer. Het was een hels karwei omdat het op sommige plaatsen begon te lekken. In coronatijd zijn we er een dik jaar mee bezig geweest. Ondertussen spijkerden we ook onze kennis bij van curling en curlingijs. Kennis deden we op via filmpjes op YouTube van Canadese ijsmakers. Daar hebben we de kunst vanaf gekeken. De twee banen liggen naast elkaar, op een baan ijs van 9 bij 50 meter.”
Curling
Curling wint al jaren aan populariteit, maar hoe werkt het precies? Curling wordt gespeeld op een door waterdruppels gebobbelde baan waardoor de speelsteen zich niet vastzuigt aan het ijs. Je laat de ‘stenen’ over het ijs glijden zodat deze dichter bij het midden van ‘het huis’ liggen dan de stenen van de tegenpartij. Door het poetsen van de baan met een speciale bezem kunnen jouw teamgenoten helpen de baan gladder te maken.
“Het Nederlands mannenteam wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar bespeelbaar ijs is nauwelijks voorhanden. Je hebt wel meer plekken waar curling gespeeld wordt, maar meestal recreatief, niet met de granieten stenen. Er zijn vier plekken in Nederland waar al officiële banen liggen. Er is altijd een conflict met de al bestaande gebruikers: langebaan- en kunstschaatsen: want wie mag het ijs op?” aldus ijsbaanmanager Henk Reyers.
Volgens Reyers is de interesse in de schaatssport tanende. “In Nederland is schaatsen een publiekssport, maar in andere landen leeft het veel minder. Dat is ook wel begrijpelijk: als je kijkt naar de 10 kilometer is dat heel statisch. Kijk je naar shorttrack, dan zie je veel meer dynamiek. Dat hebben we in Deventer niet. Wel hebben we voldoende ruimte voor kunstschaatsen. Wij willen zoveel mogelijk mensen naar de ijsbaan trekken en dat doen we op allerlei manieren. We maken het gezellig en we kleden het aan met een leuke sfeer. Daarin is De Scheg anders dan Thialf. Dat is een topsportbaan.”
De schaatsers van de DIJC moeten plaatsmaken voor de nieuwe dweilmachines om de baan gereed te maken voor het grote publiek. “We hebben nieuwe machines. Deze zijn beter van kwaliteit en in tegenstelling tot de voorgangers duurzamer en geheel elektrisch aangedreven.”
IJsselcup
Op 16 en 17 oktober wordt de IJsselcup/Holland Cup 1 verreden. Dit is de opening van het schaatsseizoen en tevens een plaatsingswedstrijd voor het NK Afstanden. Om voor deelname aan de IJsselcup in aanmerking te komen, moeten bepaalde limiettijden geschaatst zijn. Plaatselijk favoriet Mervin Maatman van Development SprintTeam OOST: “Na anderhalf jaar geen officiële wedstrijden gereden te hebben, sta ik te popelen om weer mijzelf te kunnen laten zien. Met als doel een plaatsje te bemachtigen voor het NK Afstanden in Thialf.”