Stedendriehoek

Spiermassa en vetpercentage van Eagles in kaart gebracht

Statistische data en analysegegevens zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. Zaken als passnauwkeurigheid, loopacties en doelgerichtheid worden tijdens elke wedstrijd zo nauwkeurig mogelijk vastgelegd. ‘Meten is weten’ speelt ook op fysiek gebied een steeds voornamere rol in het profvoetbal. Zo ondergaan de spelers van de eerste selectie van Go Ahead Eagles sinds dit seizoen vier keer per jaar een DEXA-scan om hun spiermassa en vetpercentage te laten meten en op die manier hun krachttrainingen zo gedetailleerd mogelijk te kunnen finetunen.

DEXA staat voor Dual Energy X-Ray Absorptiometry. “Het is de gouden standaard voor vet-, spier- en botmeting”, weet René den Otter van Huisartsendienst Nederland, die samen met zijn compagnon Ruud Boonman over twee mobiele units voor het uitvoeren van DEXA-scans beschikt. “Met heel lichte röntgenstraling wordt er een scan van het lichaam gemaakt. Het deel dat wordt geabsorbeerd, wordt vertaald naar de dichtheid van het lichaamsweefsel. Op die manier kan het verschil in bot-, spier- en vetpercentage worden berekend.”

In de dagelijkse praktijk zet Huisartsendienst Nederland de DEXA-scan in negentig procent van de gevallen in om de kans op osteoporose (botontkalking) in kaart te brengen. “De mobiele units van Huisartsendienst Nederland worden in opdracht van huisartsen en ziekenhuizen ingezet voor mensen die een risico hebben op botontkalking”, geeft Den Otter aan. “Onze mobiele units zijn dan ook door heel Nederland te vinden en dienen ter ondersteuning van huisartsen en ziekenhuizen.”

In het geval van Go Ahead Eagles worden de mobiele units vier keer per jaar op het stadionterrein van De Adelaarshorst geplaatst om bij de spelers van de eerste selectie de spiermassa en het vetpercentage te kwantificeren. “Met behulp van DEXA-scans kunnen we onder meer het verschil in spiermassa tussen de linker- en rechterzijde van het lichaam in beeld brengen”, vertelt Frank Nab (fysiotherapeut Go Ahead Eagles). “Bij voorkeur ligt dat verschil binnen een marge van tien procent. Het is voor ons als medische staf feitelijk een controlemiddel om te bekijken of we daadwerkelijk bereiken wat we willen bereiken met de krachttrainingen die de spelers gedurende het seizoen uitvoeren. Eigenlijk is het dus een soort evaluatie van deze krachttrainingen.” Door meerdere keren per seizoen te meten, kunnen de waardes van eerdere en recente metingen met elkaar worden vergeleken en fluctuaties tussen deze waarden worden bekeken.

“Hoe langer een speler bij de club zit en hoe vaker we zijn spiermassa en vetpercentage kunnen meten, hoe gerichter we de resultaten kunnen inzetten voor het meegeven van de juiste krachttrainoefeningen”, geeft Nab aan. “Daarmee zijn de DEXA-scans van Huisartsendienst Nederland een goede toevoeging aan het palet dat we als medische staf tot onze beschikking hebben.”