Stedendriehoek
Er was de afgelopen jaren veel om te doen, het Speelgoedmuseum Deventer. Maar afgelopen week is het museum na een ingrijpende renovatie weer geopend voor het publiek. Jan Terlouw en zijn familie verrichtten de openingshandeling van het compleet vernieuwde familiemuseum.
Vier generaties Terlouw waren 1 september aanwezig tijdens de opening. Met een spelletje straatmonopoly, onder het toeziend oog van een living statue, en het onthullen van het gloednieuwe logo is het museum weer klaar voor de toekomst.
Meer dan anderhalf jaar waren de deuren van het museum gesloten. Terwijl de museumbranche gebukt ging onder de coronacrisis, werd het Speelgoedmuseum grondig verbouwd. Het resultaat is een eigentijds museum dat een goede indruk geeft van speelgoed uit vroegere tijden.
Het speelgoedmuseum dreigde enkele jaren geleden verloren te gaan. Het college stelde destijds voor om het museum te sluiten. Het zou geen bestaansrecht hebben. Wethouder Carlo Verhaar bracht dit uiteraard ter sprake tijdens de opening van het vernieuwde museum. “Toen naar buiten kwam dat het museum de deuren wellicht zou moeten sluiten, kwam de halve stad in opstand. Het college heeft het geweten; dit pikte Deventer niet. Het museum blijkt van onschatbare waarde voor de stad. Het hoort in Deventer en het blijft in Deventer. Om nu dan te zien hoe mooi en toekomstbestendig het is geworden; dat is echt heel gaaf.”
Directeur Ewout van der Horst is sinds anderhalf jaar betrokken bij het speelgoedmuseum. En in die tijd is het museum, tot 1 september, niet geopend geweest. “Dat is inderdaad het meest bijzonder. Nu is het voor het eerst dat ik het museum geopend meemaak. En dan te denken dat dit allemaal is gebeurd in de coronaperiode, een loodzware periode voor de museumbranche.”
Aan het begin van de coronapandemie besloot erfgoedorganisatie Deventer Verhaal van de nood een deugd te maken. Het museum was tijdelijk gesloten en dit was de ideale tijd voor een grote renovatie van de historische panden. Daarbij werd uiteraard ook de uitstraling flink onder handen genomen, met als gevolg een museum dat klaar is voor de toekomst. “Dit was echt de tijd nuttig besteden, zullen we maar zeggen”, aldus Van der Horst.
Jan Terlouw was als eregast aanwezig bij de opening. Samen met zijn familie, waardoor er maar liefst vier generaties aanwezig waren. Na een voordracht met Sanne was het tijd voor de officiële handeling. Dat betekende het nieuwe logo van het museum onthullen. Maar niet nadat er straatmonopoly was gespeeld door de generaties Terlouw. Na de nodige haperingen lukte het om het doek van de locomotief boven het logo te zwaaien, waarmee het museum officieel was geopend. In groepjes werd het museum bezocht, waarbij diverse presentaties werden gegeven.
Speelgoed als spiegel van maatschappij
Niet alleen een deel van de collectie is historisch. Het museum is gevestigd in een aantal middeleeuwse koopmanshuizen uit de Hanzetijd en deze zijn als sfeervol decor gebruikt om het speelgoed zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Elke kamer voelt als een eigen wereld. Op de begane grond is een ruimte ingericht die een goed overzicht biedt. Dit is speciaal gedaan omdat het pand geen lift bevat en zo kan toch iedereen genieten van het museum.
In een speelgoedmuseum kun je uiteraard spelen. Maar hier is veel meer te beleven. Het antieke en recente speelgoed vormt een spiegel van maatschappelijke ontwikkeling. Zo zijn thema’s als techniek, gender, oorlog en vrede terug te vinden, maar ook persoonlijke herinneringen aan bijvoorbeeld binnen- en buitenspeelgoed. Er is volop ruimte om fysiek te spelen, maar natuurlijk hebben ook computergames een plek gekregen en kun je bijvoorbeeld multimediaal spelen met een treinenlandschap, want in een eigentijds museum hoort natuurlijk ook digitalisering. Dans met je eigen tekening of ga aan de gang met computergames.
Op elke verdieping is wel iets bijzonders te vinden. Van oude poppenhuizen tot poppen uit deze tijd, maar ook Lego en andere bouwmerken waarmee je heerlijk aan de slag kunt, net als in de knutselhoek. In dit museum kun je kijken, ontdekken, leren, maar vooral heel veel doen en spelen.
Tijdslot reserveren niet verplicht
Het Speelgoedmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten. Reserveren is niet verplicht. Spontaan een bezoek aan het Speelgoedmuseum brengen kan dus ook. Echter, vanwege de verwachte drukte tijdens de eerste periode adviseert het museum vooraf een tijdslot te reserveren. Zo voorkom je te veel drukte. Alle informatie over het Speelgoedmuseum is te vinden op de nieuwe website www.hetspeelgoedmuseum.nl