Stedendriehoek
Alhoewel de Tweede Kamerverkiezingen nog ver weg zijn, wil de Bibliotheek Deventer toch graag weten wat er binnen de gemeente leeft. Daarom is de bieb onlangs begonnen met de aanloop naar het Deventer Denkt Mee Festival. Op verschillende plekken in de wijken van Deventer vindt men opvallende, kleurrijke stembussen terug!
“Samen met de gemeente maakt de Bibliotheek Deventer zich zorgen over de groeiende ongelijkheid in de wereld en willen wij graag met de Deventenaren in gesprek over de toekomst van Deventer. Wat is nodig voor een leefbaar en bruisend Deventer, wat vind jij dat er moet gebeuren, waar droom je van?” aldus de organisatie. “In de komende maanden kun jij van je laten horen! Samen met onze ambassadeur Özcan Akyol (kortweg: Eus) vragen we de inwoners van Deventer om hun stem achter te laten in een stembus of via de website bibliotheekdeventer.nl. Hoe ziet jouw ideale Deventer eruit over tien jaar? Meer betaalbare woningen, meer ruimte voor groen of meer aandacht voor cultuur? Vertel het ons! Jouw stem doet er toe, want jouw mening komt terug tijdens het Deventer Denkt Mee Festival op 27 februari 2021 in de Bibliotheek Deventer.”
De Bibliotheek Deventer maakt zich sterk voor de ontwikkeling van alle Deventenaren, ook op het gebied van democratie. De gemeente Deventer en de Bibliotheek maken zich zorgen over de verminderde participatie in de (lokale) democratie en de groeiende polarisatie in de samenleving. In deze koudere maanden vragen medewerkers in de binnenstad, de winkelcentra en op straat met welk vraagstuk of welke wens de inwoners zitten. “Deze input uit de stad gebruiken wij ook voor het Deventer Denkt Mee Festival. Dit wordt een avondvullend programma, mede gepresenteerd door Eus!”
“Om erachter te komen hoe jouw ideale Deventer er over tien jaar uitziet, hebben wij stembussen geplaatst. In de stembus kun jij je mening achterlaten. Er zijn in totaal tien stembussen waar jij terecht kunt. Je vindt deze in elke vestiging van de Bibliotheek Deventer (Bibliotheek Centrum, Athenaeumbibliotheek, Bibliotheek Bathmen, Bibliotheek Colmschate, Bibliotheek Diepenveen, Bibliotheek Keizerslanden, Bibliotheek Lettele en Bibliotheek Schalkhaar). Naast deze acht stembussen zijn er nog twee bussen die de gemeente door reizen. Houd onze social media-kanalen en de website in de gaten om te weten te komen waar de stembus binnenkort naartoe reist.”
De bijeenkomst op 27 februari is de afsluiting van het project, dat bestaat uit een inhoudelijk programma vol met laagdrempelige en ludieke activiteiten en een knallend eindfestival. Tijdens deze avond presenteert Özcan Akyol, ambassadeur van het project, een avondvullend programma met muziek, lezingen, een film, een talkshow en veel meer.
Het project zal verder ook bestaan uit langer lopende activiteiten, waaronder de Democratiefabriek; deze is gratis te bezoeken van maandag 8 tot en met zaterdag 13 februari 2021 (09.00 tot 16.00 uur) in de Bibliotheek aan de Stromarkt. “Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek. Het betreft een fabriek waarin kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Bezoekers worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun meningen te vormen. In de Democratiefabriek draait het om prikkelende vragen en conflicten. Je krijgt een korte geschiedenis over onze Nederlandse democratie (polderen). Het draait er om dat iedereen anders is en er allerlei verschillende meningen zijn. Onze democratie zorgt er voor dat al deze verschillen niet leiden tot ruzie. De tentoonstelling gaat dus over grote thema’s als conflicten, macht en democratie, maar gaandeweg ontdek je waar het echt om gaat!” Deze activiteit is zowel voor kinderen als ook voor volwassenen interessant.
Een andere activiteit die inmiddels op de festivalagenda is geplaatst, is de Terra Nova Minimaatschappij. “Dit spel is een discussietool om lastige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren spelers over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen ‘juist’ is en wat niet en nemen het heft in eigen handen om hier iets voor te organiseren.”
De komende weken zal het programma van het project verder worden ingevuld, maar vooralsnog is het vooral belangrijk dat de Deventenaren hun stem laten gelden voor een mooie toekomst van de Hanzestad.