Stedendriehoek
Maandag 25 oktober om 20.00 uur houdt de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland in wijkzalencentrum Van Vlotenlaan 85 in Deventer een lezing getiteld ‘Voorouders in de maak, begraven in de late bronstijd en vroege ijzertijd’. De lezing wordt gegeven door Arjan Louwen.
Vanaf de late bronstijd (circa 1100 voor Christus) zien we in grote delen van Europa mensen overstappen op een nieuwe vorm van omgaan met de doden. Niet alleen worden de doden eerst gecremeerd alvorens ze worden begraven, de grafvelden waarin ze worden bijgezet krijgen een steeds inclusiever en collectiever karakter. Deze crematiegrafvelden, ook wel bekend als urnenvelden, komen ook in Nederland op grote schaal voor. Alleen al in de regio van de Oost-Veluwe en Overijssel zijn er meer dan honderd van dit soort grafvelden ontdekt.
Hoewel de graven zelf op het eerste gezicht eenvoudig overkomen, vaak niet meer dan een urn en crematieresten begraven onder een klein heuveltje, gaat er een rijkdom aan gebruiken schuil achter de totstandkoming van deze graven. In de afgelopen jaren zijn meer dan 3.000 graven bestudeerd, afkomstig uit 75 verschillende Nederlandse grafvelden. In de lezing worden de nieuwste inzichten op het gebied van dood en begraven uit dit fascinerende hoofdstuk uit de latere prehistorie met de luisteraars gedeeld.
Arjan Louwen (1986) studeerde prehistorie van Noordwest-Europa aan de Universiteit Leiden en studeerde af op urnenvelden in Overijssel. Als student en later als onderzoeker nam hij deel aan meerdere opgravingen naar grafheuvels en urnenvelden, onder andere in Apeldoorn en Deventer. In Leiden werkte hij aan de publicatie van een aantal grafheuvelopgravingen in de gemeente Apeldoorn en later voerde hij een promotieonderzoek uit naar het grafritueel behorend bij de urnenvelden. Hij is op dit moment werkzaam als docent aan de Universiteit Leiden.
Voor toegang tot de lezing is, conform het overheidsbeleid ten aanzien van corona, een QR-code of geel inentingsboekje vereist.