Columns

Deventer aan/van de IJssel

Deventer afficheert zichzelf graag als stad met een fraaie ligging aan de IJssel. Komt dat allemaal zien! Maar iedereen die wel eens op de fiets vanaf de Roland Holstlaan over het fietspad langs de veelgeroemde rivier richting het Havenkwartier is gestuiterd, moet het opvallen dat er nog wel wat werk aan de winkel is om die symbiose ook werkelijk recht te kunnen doen.

Het plaatje stad-rivier oogt natuurlijk fraai, zeker op een zonnige zomerdag. Maar veel tijd en ruimte om er van te genieten is er voor de trappende passant niet. Het wegdek vol ongelijke verrassingen teistert voortdurend je zitvlak. Naast elkaar fietsen is op het veel te smalle fietspad vrijwel nergens mogelijk. Het is daarbij voortdurend oppassen geblazen voor plotseling achterop komende, fietspadbrede en peperdure fatbikes, de nieuwste plaag in Nederland tweewielerland, vaak met daarop twee giebelende jonge meiden, zonder helm uiteraard, voor wie het veel beter zou zijn als ze zich op een normale fiets zouden verplaatsen. Ja toch, ouders? En hoezo is dit cool? Ben ik nou de enige die vindt dat een langzaam met de benen malende berijder op zo’n plomp ding er belachelijk uitziet?
Enfin, wij konden elkaar er slechts hoofdschuddend op wijzen, want communiceren moet hier, achter elkaar fietsend, op schreeuwniveau om het continu langsdenderende verkeer te kunnen overstemmen. Een groot deel van dat gemotoriseerde verkeersaanbod – hallo motorrijders – bestaat trouwens uit deelnemers die hier niet hoeven te zijn, maar die hier langsronken omdat het nog steeds kan. Je zal hier aan de Welle maar een duurbetaald stekkie hebben aangeschaft en dan op je balkon aan de voorkant… afijn, iets met een kat en een zak.

Anno 2024 legt de gemeente hier nog immer de rode loper uit voor de auto. Terwijl de potentie van een stille, autoluwe flaneerboulevard vol frisse lucht langs de mooie IJssel natuurlijk enorm is. Moet je wel een keer echte keuzes durven maken. Doorpakken met een integraal plan voor dit stuk van de stad in plaats van af en toe een stukje fietspad windowdressen. Aan de benodigde financiën kan het toch niet liggen, de stadsbegroting laat jaarlijks een miljoenenoverschot zien. Dus kom op gemeente, aanwonenden, overige Deventenaren én toeristen zullen jullie dankbaar zijn.